Navršava se godinu dana od kako je OBA BiH ostala bez parlamentarnog nadzora.

Smjenom SNSD-og Nikole Špiraća s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije to parlamentarno tijelo nikada se nije sastalo.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović izrazio je zabrinutost zbog izostanka parlamentarnog nadzora kazavši da je OBA u funkciji jedne političke partije,jednog naroda pa čak i jednog čovjeka.

Samo u državi kakva je BiH moguće je da ključna bezbjednosna služba godinu dana bude bez parlamentarne a time i civilne kontrole.

Po svemu sudeći OBA biće bez nadzora do oktobarskih izbora i novog saziva Zajedničke komisije za nadzor nad radom Agencije, jer nema političke volje da se postojeća Komisija sastane i izabere predsjedavajućeg.

– Očigledno je da sjednice Komisije neće biti jer da je bilo namjere od onih koji sazivaju već bi to uradili, postoji mogućnost da zamjenik predsjedavajućeg Komisije sazove Komisiju , njen nerad ima posljedice za Republiku Srpsku ali i cjelokupno stanovništvo u BiH – kaže Borislav Bojić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH.

Hrvatski član Predsjedništva nema dilemu da se OBA “otrgla” kontroli nadležnih institucija. Tvrdi da u službi djeluju parastrukture u funkciji jednog čovjeka. Iako nije precizirao, naslućuje se da govori o Bakiru Izetbegoviću.

– Ako ja kao član Predsjedništva nemam informaciju šta se dešava a morao bih na dnevnom nivou imati informacije o bilo kakvom ugrožavanja bezbjednosti u BiH onda se morate zabrinuti i meni je nezamislivo da nema parlamentarnog nadzora nad takvom institucijom – napominje Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Za razliku od Čovića, Mirko Šarović tvrdi da kao član Izvršnog obavještajnog odbora pri Savjetu ministara BiH, kojeg osim njega čine Denis Zvizdić i Vjekoslav Bevanda, redovno dobija indformacije od direktora OBA BiH.

– Što se tiče parlamentarne kontrole ja to ne mogu da komentarišem jer nije u mom domenu a mi redovno dobijamo odgovarajuće ionformacije – ističe Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić očigledno ima šta reći o opstrukciji OBA o kojoj je govorio Dragan Čović ali samo u dijaloškoj emisiji. Čović se, pak ne libi da javnosti predoči detalje i sa zatvorenih sastanaka sa zvaničnicima SAD, EU i Venecijanske komisije, na kojima su dvojica političkih lidera iz Federacije iznijeli teške optužbe na račun OBA BiH.

– Јedan je kazao da mu se prijete hapšenjem a drugi je kazao da ta Služba radi sve da destabilizuje tu političku opciju . Predsjednik SDP-a i SBB-a to su rekli – navodi Čović.

Ozbiljne optužbe da je u službi jednog naroda i jedne političke opcije i da selektivno dostavlja informacije nadležnim bh institucijama razlog je više da se OBA BiH stavi pod parlamentarnu kontrolu.

RTRS