Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić smatra da se organi BiH nisu pripremili za migrantsku krizu i da BiH nije sposobna da primi veći broj migranata.

– Reagovali su naknadno, uvijek misleći neće toga biti. To je bila loša procjena – rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom.

On je naveo primjer Prijedora, koji ima tri javne kuhinje i privremene stambene jedinice date izbjeglicama, što znači da još ni ratne izbjeglice nisu riješene, te istakao da na takvu situaciju ne mogu doći migranti kojima takođe treba i hrana i smještaj i sve drugo što humanitarna kriza zahtijeva.

– Nije ovdje u pitanju spremnost ljudi ili politika u BiH da se brinemo o tim ljudima nego nemogućnost i nemanje resursa da se mi sukobimo s tako složenim pitanjima – naveo je Pavić.

On je ocijenio da organi BiH nisu na vrijeme reagovali, odnosno da naknadno reaguju, a da svaka naknadna reakcija znači da je teško riješiti problem koji je već nastao i koji nije preduprijeđen.

Vigemark je odbio da ocjenjuje rad vlasti BiH kada je riječ o migrantskoj krizi, naglašavajući da akcija treba da bude zajednička, ukuljučujući sve nivoe vlasti – od nivoa BiH, entiteta, kantona i lokalnih nivao.

– Ovo pitanje ima humanitarni, politički i bezbjednosni aspekt i treba se fokusirati na rješenja i raditi zajedno – poručio je Vigemark.

On je najavio da će danas popodne u Bihaću razgovarati sa lokalnim i kantonalnim vlastima, a da u četvrtak u Sarajevo stiže predstavnik EU za humanitarna pitanja da o ovoj temi razgovara sa lokalnim zvaničnicima.

– Kao što vam je poznato, EU je već obezbijedila dosta pomoći: milion i po evra za UNHCR i IOM, a dodatnih šest miliona evra iz IPA fondova je spremno. Hotel Sedra kod Cazina biće danas ponovo otvoren, i to uz pomoć EU fondova, da zbrine migrantske porodice s djecom – rekao je Vigemark.

On je dodao da naredni koraci treba da budu rješavanja drugih izazova migrantske krize, kao što su pitanja mlađih muškaraca koji najčešće putuju sami.

RTRS