Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da delegati srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neće prihvatiti izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH ukoliko ne budu prihvaćeni amandmani DNS-a koji su usaglašeni sa drugim dvjema strankama i sa Ministarstvom pravde Republike Srpske.
“Usvajanjem naših amandmana prihvatili bismo izmjene tog zakona. DNS je spreman da uvijek razmotri pitanja u kojima se ne slažemo sa standardima EU, tako da je dogovoreno da se u narednih dan-dva proba oko tih tema ponovo razgovarati i usaglasiti”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom.

Pavić je naveo da je DNS vrlo ozbiljno razmotrio sva tri prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskoro da se nađu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te napravio svoje amandmane s kojima su se saglasili delegati SNSD-a i SDS-a.

“Klub Srba nastupa praktično jedinstveno. Svih pet članova Doma naroda u Sarajevu imaju identičan stav”, rekao je Pavić i dodao da će u razgovorima učestvovati Dragutin Rodić i Ognjen Tadić, i to “sa svima onima koji misle da ovi amandmani ne odgovaraju”.

On je istakao da je DNS spreman da, ako se odstupilo od evropskih standarda, vidi o čemu je konkretno riječ.

“Mi bismo željeli da poštujemo evropske standarde, ali vi znate da se kod nas za ratne zločine sudi prema zakonu koji nije bio ni donesen u vrijeme kad su počinjeni zločini. Dakle, nešto što ne postoji nigdje u svjetskoj praksi dešava se kod nas. Mi smo zato oprezni da se ne bi slično moglo dogoditi”, naglasio je Pavić.

Vigemark je rekao da je važno da se na svim nivoima vlasti poštuju evropski standardi u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

“DNS igra veoma važnu ulogu u ovome u parlamentu BiH, ali ova pitanja treba da se razmatraju i na entitetskom niovu, da se obezbijede isti standardi, odnosno da neko ko počini krivično djelo ne može da se kreće iz entiteta u entitet”, izjavio je Vigemark.

Prema njegovim riječima, krivični zakon ima specifičnu, detaljnu i suštinsku ulogu i za EU je važno da ovo pitanje bude riješeno na zadovoljavajući način.

“Odluka je na parlamentu. Sve što ćemo mi raditi je da objasnimo šta bi iz perspektive EU i njenih standarda bilo korektno i šta bi slijedilo EU integracije, što ćete morati prihvatiti prije ili kasnije ako želite pridružiti se EU. Ako se to ne desi sada, bojim se da bi to bio korak nazad”, poručio je Vigemark.

On je rekao da će predstavnici EU učestvovati u ovim razgovorima i pokušati objasniti šta vide kao problem u nekima od amandmana, a što je veoma važno za vladavinu prava i provođenje krivičnih istraga.