Predsjednik Saveza srpskih zavičajnih udruženja “Zavičaj” Brane Pećanac smatra da bi smještanje migranata u Medeno Polje u opštini Bosanski Petrovac moglo biti jako opasno sa ekonomskog, bezbjednosnog i kulturološkog stanovišta, te bi moglo pogoršati ionako težak život Srba u tom i okolnim selima.

“Ukoliko vlasti na nivou BiH formiraju kamp za smještaj migranata u Medenom Polju, Srbi će doći u situaciju da se ponovo sela sa svojih ognjišta. Njihov odlazak bi bio signal da legalne institucije FBiH i BiH ni najmanje ne vode brigu o ostatku ostataka Srba u ovom entitetu”, rekao je Pećanac Srni.

On je istakao da je stanovništvo revoltirano institucijama BiH koje nisu imale nikakav plan za doček migranata.

Pećanac je povodom najave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da će u Medenom Polju biti smješteni migranti, rekao da su zapadnokrajiške opštine u teškoj situaciji, da “ni same sebe ne mogu hraniti”, a kamoli da prime još nekoliko hiljada migranata.

On je dodao da su stanovnici Bosanskog Petrovca zabrinuti zbog te najave, jer bi to dodatno osiromašilo lokalne zajednice tog područja.

Pećanac je naveo da je na području opštine Bihać nenaseljeno mjesto Lipa, u kojem postoje određeni objekti u koje bi se mogli smjestiti migranti.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom bezbjednosti Draganom Mektićem da nije postignut dogovor u vezi sa idejom da se na području ove opštine uredi prihvatilište za migrante.

Prema njegovim riječima, Mektić je iznio stav da prihvatilište u Petrovcu ne bi predstavljalo problem za ovu lokalnu zajednicu.

“Oni su rekli svoje, a mi svoje”, konstatovao je Hujić i dodao da je Mektić najavio da će o problemu smještaja migranata u Unsko-sanskom kantonu danas biti razgovarano i na sjednici Savjeta ministara u Sarajevu.

RTRS