Grad koji je u subotu pustošio sve pred sobom, nije zaobišao Veriće i Lamovitu, sela između Prijedora i Banjaluke. Voćnjaci su skršeni, bašte opustošene, a kukuruzna polja izgledaju kao da je neko bagerom prešao preko njih, pričaju mještani. Mnogi su sabrali štetu i pozvali nadležne u pomoć.

“A samo u sjetvu kuruza uložim negdje oko 30, 40 hiljada. A sad za ostalo što imam, trave, žita ova druga i to.. Znači ako sam uložila 30 hiljada trebala bih barem tri puta dobiti toliko”, rekla je  Vinka Savić iz Verića.

U Verićima ne pamte takvo nevrijeme. Nije dugo trajalo, ali je napravilo štetu koja se ne pamti.

Savići kažu da je u subotu u Verićima bio pravi horor film. Nakon pola sata olujnog nevremena, u baštama nije ostalo doslovno ništa.

Ista slika i u Lamovitoj. Višegodišlji zasadi najgore su prošli. Na imanju Mršića kruške su više na zemlji nego na stablima, a i ono što je na stablima ostalo, teško da će opstati, kaže Stanko Mršić.

“Bili smo dobro krenuli, bilo je tih sitnih ledova. Dok je ta voćna vrsta onako sitnija i kad je malo led izudara ona se oporavi. Međutim, sad nema oporavka. Ovo je slom. Najgore u svemu tome što smo psihički skrhani. Finansijski da ne kažem”, kazao je Stanko Mršić.

Isto je i kod Berića. Imali su pet bašti. Od subote – nijednu.

Šljiva je ostalo tek za nešto malo pekmeza, priča Radomir Berić.

“Evo sad ste pogledali, vidjeli ste… Takvo je stanje i na  većem voću, takvo je stanje i kod kuće, plastenik je uništen. Šteta je prvo na šljivama najmanje 1000 maraka. Bilo bi 100 litara rakije, po 10 maraka znači 1000. A da ne pričam dalje”, rekao je Berić.

U sve se uvjerio i ministar poljoprivrede.

Stevo Mirjanić je obisao nekoliko imanja u Verićima i  Lamovitoj. Kaže – čim komisija procijeni štetu, stiže pomoć.

“Ja se stavljam u poziciju proizvođača koji su cijelu godinu ulagali u tu proizvodnju, imali obećavajući prinos i sad je došlo to nevrijeme koje je uništilo dosta tog ploda i dosta tog dohotka. Ja ne mogu govoriti sada o procentima šteta. To će utvrditi komisije koje su već obrazovane”, rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pomoć će dobro doći, ali teško da će nadoknaditi uništeno, kažu oni kojima je nanesena šteta. Ipak, zahvaljuju se ministru na dolasku. Kažu, kamo sreće da je došao ljepšim povodom.

ATV