Regionalne vlasti proglasile su vanredno stanje u istočnim i zapadnim dijelovima šireg područja Atine zbog šumskih požara u kojima su poginule najmanje 24 osobe.

Najmanje 24 osobe su poginule, dok je više od stotinu njih povrijeđeno kada je vatra zahvatila selo Mati u istočnoj Grčkoj, javili su grčki su mediji.

Mediji javljaju da je požar u selu Mati, koje se nalazi na oko 29 kilometara istočno od Atine, najgori u Grčkoj, još od požara na Peloponezu u avgustu 2007. godine, u kojem je poginulo na desetine ljudi.

– Mati više ne postoji kao naselje. Vidjela sam leševe, spaljene automobile. Srećna sam što sam živa – izjavila je jedna od mještana za grčku televiziju Skaj.

Naselje Mati nalazi se u regionu Rafina, koji je popularna destinacija za turiste, naročito za penzionere i djecu u kampovima tokom raspusta.

Portparol Vlade Grčke Dimitris Canakopulos izjavio je da je 20 ljudi poginulo, a da je povrijeđeno 88 odraslih osoba i 16 djece.

Iz grčke obalske straže kasnije je saopšteno da su iz mora izvučena tijela još četvoro ljudi, a da je najmlađa žrtva šestogodišnja beba, koja se ugušila usljed udisanja dima.

Svjedok Rojtersa ranije je na putu vidio tijela najmanje četvoro ljudi.

Vlasti Grčke pozvale su druge zemlje da pomognu da se iskontroliše vatra koja je zahvatila nekoliko područja širom zemlje.

Kipar i Španija ponudili su pomoć, nakon što je Grčka saopštila da joj je potrebna pomoć partnera iz EU.

Požari nisu neuobičajena pojava u Grčkoj, a relativno suva zima stvorila je pogodne uslove za njihovo izbijanje. Za sada nije poznato šta je tačno izazvalo požar.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno prekida posjetu BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=u1o26ss2e8g#action=share

MIA je prenijela da grčki mediji javljaju da je deset osoba, najvjerovatnije turista iz Danske, nestalo nakon što su bježeći od požara uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu.

RTRS