Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u službenoj posjeti Vašingtonu.

Prvog dana posjete Vašingtonu, Cvijanovićeva se susrela sa najbližim saradnicima predsjednika SAD-a, Donalda Trampa.

Između ostalih, Cvijanovićeva se u “Tramp hotelu” u Vašingtonu sastala sa Trampovom savjetnicom Kelien Konvej, pres sekretarom Bijele kuće Sarom Hakabi Senders, te Korijem Levandovskim, bivšim šefom pobjedničke Trampove kampanje iz 2016. godine i savjetnikom za Trampovu kampanju za reizbor 2020. godine.

Predsjednica Vlade Republike Srpske danas će prisustvovati centralnoj svečanosti koja se održava u Kongresu SAD, povodom obilježavanja jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće. Ovaj jubilej biće obilježen nizom manifestacija koje će u glavnom gradu SAD biti održane od 25. do 29. jula.

Ceremoniji u Vašingtonu prisustvovaće i premijerka i ministar spoljnih poslova Srbije Ana Brnabić i Ivica Dačić.

Predviđeno je i da se danas, u odvojenim susretima, predsjednica Vlade Republike Srpske, sastane i sa kopredsjedavajućim Nacionalnog komiteta Republikanske partije Bobom Padučikom, kongresmenom Dana Rorbaherom, te senatorom Rodžerom Vikerom.

Cvijanovićeva je uoči odlaska u Vašington za Radio Republike Srpske izjavila da je ovaj događaj veoma važan jer odnosi Srba i Amerikanaca treba da se podignu na viši nivo.

Kelien Konvej

Kelien Konvej bila je šefica predizborne kampanje američkog predsjednika, a nakon njegove pobjede izabrao ju je za savjetnicu u Bijeloj kući. Konvej je bila treći šef Trampove kampanje i odaju joj se priznanja za njegovu pobjedu u novembru, poslije čega je bila savjetnica u timu za preuzimanje Bijele kuće.

Trampov tim je tada saopštio da će Konvej “sarađivati s visokim rukovodstvom” u Bijeloj kući da “efikasno prenosi poruke i izvršava zakonodavne prioritete i postupke administracije”.

Kori Levandovski

Američki izborni strateg i politički komentator Kori Levandovski, je godinu i po radio kao menadžer kampanje predsjednika SAD Donalda Trampa, predvodio je Trampovu kampanju od januara 2015. do juna 2016. godine.

Dok je radio za Trampa, moto Levandovskog je bio “Pustite Trampa da bude Tramp”. Levandovski je i prije Trampa, skoro 20 godina, radio kao politički operativac u SAD.

Željka Cvijanović i Kori Levandovski (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović i Kori Levandovski (Foto: RTRS)

Sara Hakabi Sanders

Sara Hakabi Sanders prošle godine je stupila na dužnost portparola Bijele kuće. Ima 34 godine, rodom je iz Arkanzasa i važi za iskusnu političarku, a u možda najteži posao na svijetu – predstavljanje predsjednika SAD Donalda Trampa – unosi zajedljivu duhovitost.

Kćerka je Majka Hakabija, koji je bio kandidat za predsjedničku nominaciju na republikanskim unutarstranačkim izborima 2008. i 2016, a još kao tinejdžerka predvodila je političku kampanju koja je njenom ocu donijela mjesto guvernera Ajove.

Željka Cvijanović i Sara Hakabi Sanders (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović i Sara Hakabi Sanders (Foto: RTRS)
RTRS