Prihvatni centri za migrante biće organizovani na četiri lokacije u Unsko-sanskom kantonu i to je dogovoreno sa lokalnim vlastima, poručio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, ignorišući tako otpor građana u tim opštinama, pa čak i sutrašnje proteste načelnika opština u Sarajevu.

Rekao je i da institucije vlasti na BH nivou potpuno kontrolišu migrantsku krizu, optužujući za trenutno stanje Evropsku uniju i vlast u Srpskoj, koja, kako je rekao, ovaj problem pokušava da predimenzionira.

Ministar bezbjednosti BiH rekao je da su četiri lokacije za organizovanje prihvatnih cenatara za migrante predviđene u opštinama Bihać, Cazin, Velika Kladuša i Bosanski Petrovac, istakavši da to neće biti u Medenom Polju, nego na nekoj drugoj lokaciji, s kojom su, kako je rekao, saglasni svi u ovoj opštini.

“Na teritoriji opštine Bosanski Petrovac ima dovoljno prostora da se napravi jedan takav prihvatni centar, ni blzu bilo kojeg naseljenog mjesta i na način da se uopšte neće remetiti normalan život lokalne zajednice, na koji sigurno neće reagovati ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci, niko ko živi na opštini Petrovac”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Iako Mektić tvrdi da je sve dogovoreno, demanti je stigao vrlo brzo i to u vidu zaključaka Opštinskog vijeća Bosanski Petrovac, iz kojeg su, jednoglasno, poručili da su protiv uređivanja migrantskog centra na teritoriji njihove opštine, tražeći detaljno objašnjenje zbog čega je to predloženo.

Nezadovoljstvo radom Savjeta ministara i Ministartva bezbjednosti izraziće i 50 odbornika i većina opštinskih načelnika iz Krajine, mirnim protestom ispred zgrade zajedničkih institucija BiH, sutra u Sarajevu.

Međutim, Mektića to nije spriječilo da tvrdi da instiucije BiH u potpunosti vladaju situacijom.

Istakao je i da nije bilo nesporazuma s ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirkom Šarovićem, da nije zbog toga napustio sjednicu Savjeta ministara, već zbog ranije preuzetih obaveza, te da Šarović nije rekao da rješavanje migrantske krize treba prebaciti na entitete i kantone.

“Ministar Šarović je rekao da vlasti BiH trebaju da se fokusiraju na zaštitu granice, i obezbjeđenje iste da migranti ne ulaze, i da dio tereta i obaveza humanitarnog karaktera treba da preuzmu entiteti i kantoni”, kaže Mektić.

Podsjećamo, nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara, Šarović je rekao da bi Savjet ministara trebalo da se bavi isključivo zaštitom granice, a entiteti da preuzmu obaveze oko smještaja.

“Јa sam protiv toga da Savjet ministara na sebe preuzima preveliki teret oko migranata. To je pitanje koje svakako u većoj mjeri treba da na sebe preuzmu entiteti i kantoni, a da se Savjet ministara bavi granicom”, naglašava Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

I dok je Mektić ublažavao Šarovićevu izjavu, predsjednik SNSD-ovog kluba poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Staša Košarac najžešće ju je osudio, nazvavši je licemjernom i bježanjem od odgovornosti.

“Uvažavajući humanitarni karakter te pojave, za nas je potpuno neprihvatljivo da se taj problem, koji su prouzrokovale zajedničke institucije, u kojima sjedi Mirko Šarović i ostali, prebacuje na teret Republike Srpske”, podvlači Košarac.

Mektić je, istina, danas konačno najavio i konkretnije mjere na zaštiti granica – zahtjev za angažovanje Oružanih snaga BiH, pa čak i mogućnost postavljanja žice. Rekao je da je do sada registorvano oko 9.000 migranata, od kojih je 3.000 i dalje na teritoriji BiH.

30 ih je, kaže, označeno kao bezbjednosno sumnjivo i prebačeno u imigracioni centar u Sarajevu.

Međutim, potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić, tvrdi da institucije BiH ne znaju koliko migranata ima u BiH jer Služba za poslove sa strancima nema prave podatke, te da su oni u koliziji s podacima službi zemalja regiona, prema kojima je mnogo više migranata u BiH nego što je zvanično navedeno.

“Mektić služi kao kurir za navođenje migranata tamo gdje će biti građeni stacionari za njihov dugogodišnji boravak i gdje postoji otpor lokalnih zajednica. Mektićeva priča je razobličena i teško migrantima ako se on njima bude bavio”, naglašava Špirić.

Mektić nije govorio da li migranti prolaze ljekarske preglede, a upravo danas u medijima se pojavilo i dramatično pismo češke ljekarke, zaposlene u Njemačkoj, koja upozrova da su mnogi migranti nosioci raznih zaraznih bolesti, između ostalog i AIDS-a, da nisu adekvatno tretirani i da zbog toga mogu predstavljati opasnost za domicilno stanovništvo.

RTRS