Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najoštrije je osudio izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića da entiteti i kantoni treba da se bave smještajem migranata.

– Šarović je zlonamjeran u pokušaju da pobjegne od odgovornosti. Republika Srpska se neće baviti smještajem migranata, bez obzira na to šta o tome mislili Šarovićevi nalogodavci – izjavio je Košarac za Srnu.

On je dodao da Šarovićeva izjava predstavlja licemjerstvo političara koji je protekli četvorogodišnji mandat potrošio na pokušaje da od Republike Srpske oduzme što veći broj nadležnosti i da od Savjeta ministara BiH napravi fantomsku “vladu BiH”.

– Sada kada su u BiH namjerno pustili 10.000 migranata, Šarović bi da se bavi granicom, a da problem koji je napravio Savjet ministara fakturiše entitetima i kantonima. Nema nikakve šanse da Republika Srpska i njene institucije u tome učestvuju i daju alibi neodgovornim i nesposobnim ministrima u Savjetu ministara – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović je juče indirektno potvrdio informacije prema kojima su u prljavi posao namjernog izazivanja migrantske krize i planskog prebacivanja migranata u BiH umiješane određene međunarodne politike i organizacije.

– Šarović je juče rekao da postoje međunarodne organizacije koje jedva čekaju da migrante smjeste u BiH, čime je potvrdio ono o čemu sam ranije govorio, a to je da je ova migrantska kriza namjerno produkovana i da su u taj posao umiješane određene međunarodne organizacije kojima je već prebačen novac EU, kao i neki domaći centri političke moći smješteni u Ministarstvo bezbjednosti BiH. Zato ministar Mektić trči da smješta migrante, a Šarović se tome protivi jer od toga trenutno nema nikakav interes – zaključio je Košarac.

Šarović je rekao da je protiv toga da Savjet ministara na sebe preuzima preveliki teret oko migranata.

– To je pitanje koje u većoj mjeri na sebe treba da preuzmu entiteti i kantoni – rekao je Šarović.

RTRS