Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić na konferenciji za novinare posvećenoj migrantskoj krizi nastavio da “blati” institucije i najvažnije pojedince u Republici Srpskoj, što govori da migrantskom krizom u BiH ne upravljaju institucije BiH.

“Konferencija za novinare Dragana Mektića najavljena povodom migrantske krize bila je zapravo konferencija o svemu drugom samo ne o migrantskoj krizi. To govori da migrantskom krizom u BiH ne upravljaju institucije BiH, koje su u entropiji i one se raspadaju od unutrašnjeg nepovjerenja. Umjesto institucija BiH, migrantima i migrantskom krizom se bave međunarodne institucije i organizacije koje se generalno bave tim problemom”, rekao je Špirić Srni.

On je dodao da institucije BiH ne znaju koliko migranata ima u BiH jer Služba za poslove sa strancima nema prave podatke, navodeći da su podaci koje ona ima u koliziji sa podacima službi zemalja regiona prema kojima je mnogo više migranata u BiH nego što to navodi Služba za poslove sa strancima BiH.

“Mektić služi kao kurir za navođenje migranata tamo gdje će biti građeni stacionari za njihov dugogodišnji boravak i gdje postoji otpor lokalnih zajednica. Mektićeva priča je razobličena i teško migrantima ako se on njima bude bavio”, istakao je Špirić.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da institucije BiH ne treba da se bave smještajem migranata, što Mektić čini već mjesecima, već da je to posao za entitete i kantone, Špirić je istakao da je očito da postoji neslaganje između Mektića i Šarovića u pogledu na migrantsku krizu.

“Niži nivoi vlasti i lokalne zajednice nisu u stanju da se nose sa tim izazovom nigdje u svijetu, pa ni u BiH. Takve inicijative govore o nekompetentnosti onih koji su ustavno zaduženi za taj problem. To nisu Mektić i Šarović, nego Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, ali u tom ministarstvu su pametni i pustili su Mektića da krči put pa gdje izbije”, zaključio je Špirić.

SRNA/ATV