Srpski patrijarh Irinej rekao je da ostaje pri ranijoj izjavi da Srbi u Crnoj Gori imaju tretman kao u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ali je dodao da je to što je rekao bilo malo strožije nego što bi bilo normalno.

– Vrlo rado ću demantovati to što sam rekao, bilo je to, istina, malo strožije nego što bi bilo normalno, ali ću vrlo rado demantovati kada dobijem obećanje da oni neće više prijetiti da će crkvi oduzeti imanja u Crnoj Gori, da će oduzeti crkve i manastire i kada prestanu da prijete da će protjerati sveštenike i monahe Srbe iz Crne Gore. Onda ću povući i demantovati, do tada, ostajem pri svojoj izjavi – rekao je juče Irinej za Prvu tv komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

On je u Nišu, prije nego što je potvrdio da zadržava stav koji je nedavno iznio, rekao i da su “novinari malo nezgodni i da kada on nešto kaže onda oni dopune da to izgleda onako kako on nije mislio”, prenio je B92.

Upitan za dijalog Beograda i Prištine, rekao je da “tu nema šta da kaže, za sada”.

– Najoptimalnije i jedino optimalno rješenje je da Kosovo ostane srpska zemlja. Svako drugo rješenje nije rješenje koje Srbija može da prihvati – istakao je Irinej.

Srpskainfo