Španci ne žele na svojoj teritoriji ništa što ima fašističku prošlost, pa razmišljaju i o prebacivanju posmrtnih ostataka ustaških vođa Ante Pavelića i Vjekoslava Luburića u Hrvatsku, navode španski i hrvatski portali.


Novi zakon koji predlaže Vlada socijaliste Pedra Sančeza podrazumijeva i premještanje tijela ustaških zločinaca Pavelića i Luburića na druga mjesta u Španiji ili njihovo upućivanje u Hrvatsku.

Španija namjerava da promijeni zakon o zaostavštini Španskog građanskog rata i režima generala Franciska Franka, koji je trajao od 1939. do 1975. godine.

U tom smislu, Sančezova Vlada želi da premjesti Frankove posmrtne ostatke iz mauzoleja nadomak Madrida, gdje, osim njegovih, zajedno leže kosti sukobljenih nacionalista i republikanaca iz Španskog građanskog rata.

Socijalisti insistiraju i na otvaranju masovnih grobnica u potrazi za nestalima, traže osnivanje “prave komisije za utvrđivanje istine”, te pozivaju na uklanjanje i preostalih simbola Frankovog režima, kao i na kažnjavanje onih koji se tome budu suprotstavljali.
Tako bi i vlasti gradića Karkahente, pored Valencije, htjele da sa mjesnog groblja premjeste posmrtne ostatke Vjekoslava Maksa Luburića, ustaše i komandanta koncentracionog logora Jasenovac.

U Španiji je Luburić našao utočište nakon sloma ustaške države, a u kući u tom mjestašcu ubio ga je jugoslovenski agent 1969. godine.

Gradonačelnik Karkahentea sastao se ove sedmice sa sekretarom pokrajine Valensije zaduženim za pravosuđe, prenijevši mu želju za ekshumacijom Luburićevih posmrtnih ostataka.

Prema pisanju lokalnih novina “Levante”, lokalna i regionalna vlada namjeravaju putem hrvatske Ambasade u Madridu da zatraže od Vlade Hrvatske da preuzme Luburićeve ostatke.

Tada bi, prema pisanju “El Dijarija”, moglo biti zatraženo i premještanje tijela Ante Pavelića, poglavnika fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koji je nakon smrti 1959. godine sahranjen u Madridu.

Pavelić je bio na čelu države koja je bila u savezu sa nacističkom NJemačkom, u kojoj su važili rasni zakoni i koja je ubila na stotine hiljada ljudi mahom Srba, Jevreja i Roma, te mnogobrojne antifašiste drugih nacija.