Savez logoraša Republike Srpske podržava inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Narodna skupština održi posebnu sjednicu na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

“Od usvajanja Informacije u Vladi Republike Srpske, Izvještaj je izvor neviđenih manipulacija, na štetu srpskog naroda”, saopštili su iz Saveza logoraša Republike Srpske.

Iz Saveza logoraša traže da parlament Republike Srpske preispita, povuče, odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu koji je, kako navode, sačinjen i usvojen u Vladi Srpske pod snažnim pritiskom i prijetnjama međunarodnih moćnika na privremenom radu u BiH, na čelu sa beskrupuloznim visokim predstavnikom u BiH Pedijem Ešdaunom.

Narodna skupština Republike Srpske održaće 14. avgusta posebnu sjednicu na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici.

Dodik je tada napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

“U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700”, rekao je Dodik.

RTRS