Takva počast odata je samo dva puta u istoriji Sjedinjenih Država

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić bila je domaćin svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu, koja je održana povodom obeležavanja jubileja 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Svečanosti je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić i brojni gosti iz političkog i javnog života.

– Danas se sećamo jedinstvenog događaja, kada se pre 100 godina srpska zastava zavijorila ispred Bele kuće. Takva počast odata je samo dva puta u istoriji Sjedinjenih Država – Srbiji i Francuskoj – naglasila je Brnabić u obraćanju.

Brnabić je istakla da je to bila velika čast svim srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu koju je iskazala Amerika predvođena predsednikom Vudro Vilsonom, kao jaku podršku i naklonost prema narodu Srbije.

– Ovde sam da vam od srca zahvalim u ime Srbije na toj podršci i naklonosti vaših hrabrih vođa od pre 100 godina – naglasila je predsednica Vlade i dodala da su dva naroda delila zajedničke vrednosti slobode i oslobođenja.

Ana Brnabić domaćin svečanosti u Kongresu Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

U obraćanju zvanicama, predsednica Vlade je rekla da je Srbija u Velikom ratu od 1914. do 1918. izgubila više od četvrtine svog stanovništva, kao i da je čitava armija, vlada i značajan deo stanovništva morao da izbegne iz zemlje 1915. na grčko ostrvo Krf.

– Naši preci su dokazali da su spremni da žrtvuju sve što imaju za slobodu i nezavisnost – istakla je premijerka.

Brnabić je naglasila da se malo toga promenilo od tada i da narod Srbije i dalje jednako veruje u mir, pravdu i slobodu “što smo dokazali u Drugom svetskom ratu, kada smo se ponovo borili rame uz rame sa onim, uključujući i Sjedinjene Američke Države, koji su verovali u život, a ne u smrt, u slobodu, a ne u ugnjetavanje, u jednakost, a ne u nadmoć”.

Premijerka je istakla da je Srbija zahvalna svim svojim saveznicima i partnerima, jer su se kroz istoriju, zajedno sa njom, uvek borili da zaštitite te vrednosti, koje su danas kamen temeljac modernog sveta.

Narod Srbije veruje u mir, pravdu i slobodu, rekla je Brnabić Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Predsednica Vlade je rekla da su odnosi između naroda Srbije i SAD pre jednog veka bili na vrhuncu. Tada se srpski diplomata Milenko Vesnić susreo sa predsednikom Vilsonom, a srpsku dijasporu u SAD vodio je jedan od naših najvećih naučnika – Mihajlo Pupin.

Brnabić je poručila da veruje kako i danas možemo ponovo da dostignemo taj nivo odnosa i da zajednički trenuci naše istorije iz Prvog i Drugog svetskog rata “utiču na našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost”.

 Iskreno verujem da su istorijski događaji koji su ujedinili naše narode, kakav je ovaj koga se sećamo danas, značajniji od onih koji nas razdvajaju – naglasila je Brnabić.

Premijerka je istakla kako je potrebno još mnogo toga da se uradi kako bi se vratili na pozicije ne samo od pre 100 godina, već i na one od pre 30 godina, kada je naše tradicionalno partnerstvo i međusobna podrška prvi put dovedena u pitanje.

– Moramo da čuvamo i negujemo zaostavštinu naše zajedničke borbe za slobodu, zbog čega sam srećna i počastvovana što sam danas ovde. Takođe, jednako je važno da stalno podstičemo plodnu i prosperitetnu saradnju između SAD i Srbije, kako danas, tako i u budućnosti – zaključila je premijerka.

Predsednica Vlade Srbije, na kraju obraćanja, posebno se zahvalila kongresmenu Tedu Pou, kopredsedavajućem srpskog kongresnog kokusa, koji, kako je istakla, godinama neumorno i posvećeno radi na promociji prijateljstva između dva naroda i jačanju veza između dve zemlje.

U ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednica Vlade uručila je kongresmenu Pou orden koji simblizuje zahvalnost države i naroda Srbije na svemu što je uradio na jačanju naših odnosa.

Episkop istočno-američki Irinej Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Na svečanosti povodom obeležavanja jubileja, zvanicama su se obratili i Episkop istočno-američki Irinej, zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper, šef Podkomiteta za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu Ron DŽonson i kopredsedavajući srpskog kongresnog kokusa Ted Po.

Svečanosti je prisustvovala Mari Rojs, pomoćnik državnog sekretara za obrazovanje i kulturu.

Predsednica Vlade Ana Brnabić završava sutra posetu Sjedinjenim Državama. Premijerka će imati odvojene sastanke sa senatorom Ronom DŽonsonom, predsedavajućim Podkomiteta za Evropu Senata, senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stiversom, narednim predsedavajućim Srpskog kokusa.

Brnabić će posetu završiti učešćem na okruglom stolu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

Telegraf.rs