Većina hrvatskih Јevreja ubijena je u Јasenovcu, u Aušvicu Balkana, rekao je danas predsjednik Izraela Ruven Rivlin u obraćanju kod kamenog cvijeta u Јasenovcu.

“Stotinama godina Hrvatska je bila dom Јevrejima, a u Drugom svjetskom ratu taj dom, za većinu njih, pretvorio se u masovnu grobnicu. Јevrejska zajednica je zbrisana sa lica zemlje. Većina ih je ubijena u Јasenovcu. Uz njih su brutalno ubijani Srbi, Romi i antifašisti. Ustaški režim je bio nacistički partner u zločinu i ovdje je rastao”, istakao je predsjednik Izraela.

On je naglasio da bi neki rado da se taj dio istorije ne pominje ili minimizira, ali, kaže on, moraju da znaju da se stravičan zločin desio i da ih to ne abolira od moralne, lične i nacionlane odgovornosti.

Predsjednik Izraela podsjetio je da su se raniji lideri Hrvatske izvinjavali u Parlamentu Izraela i prepoznali moralnu i nacionalnu odgovornost.

“Hrvatska ima moralnu obavezu da se suoči sa prošlošću a ne da je ignoriše. Samo poštenim i hrabrim odnosom prema svemu što se dogodilo, uz edukaciju mladih naraštaja, sa ovog mjesta možemo reći – nikada više”, istakao je Rivlin, prenosi ATV.

RTRS