U Prijedoru je otvorena etno izložba “Zlatne ruke Potkozarja”, na kojoj je ručne radove predstavilo četrdesetak izlagača. Tokom dvodnevne izložbe ručnih radova, biće dodijeljene novčane nagrade za najoriginalniji eksponat i najljepše uređen štand.

Cilj manifestacije “Zlatne ruke Potkozarja” jeste očuvanje potkozarske kulture i tradicije, promovisanje kreativnih ideja i njihovo uvrštavanje u turističku ponudu Prijedora.

Ručne radove predstavilo je pet udruženja, četiri radionice i 34 pojedinca, na 24 štanda.

“Na jednom smo predstavili rukotvorine, naš vez, puni vez, a na drugom smo se malo oprobali nekim novitetima, napravili smo ručne radove zmijanjskog veza”, kaže Јadranka Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara.

“Sapuni su od prirodnih sastojaka, na bazi ulja. Poznati su u našem gradu, svi ih sve češće traže, kupuju”. Tu su suveniri koji predstavljaju naš grad kao što su klupice, to je replika spomenika na Mrakovici, magneti na kojima su prikazani murali našeg grada”, navodi Mirjana, kreativna radionica “In ideja”.

Osim prodajno-izložbenog, ova manifestacija ima i takmičarski karakter.

“Stručna komisija će birati pobjednike u dvije kategorije, za najoriginalniji eksponat prvo, drugo i treće mjesto i najljepše uređen štand. Za pobjednike je obezbjeđena novčana nagrada”, rekla je Amira Ganić, direktorka Turističke organizacije Grada Prijedora.

“Grad Prijedor kao pokrovitelj pozdravlja ovakve manifestacije i nadamo se da ćemo i dogodine praviti još bolje i bolje za dobro naših građana”, navodi Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” u centru Prijedora biće otvorena naredna dva dana.

RTRS