Skandalozna naslovna strana sarajevskog nedjeljnika “Stav” – predsjednik Srpske Milorad Dodik predstavljen je sa brkovima nacističkog lidera Adolfa Hitlera. Po ugledu na Hitlerovu Majn kampf, u naslovu je “Majn Republika Srpska”.

 

Kakva naslovnica takav i uvodnik. Između ostalog, redakcija “Stava” najavljuje priče o, kako navodi, kontinuitetu srpskog “arlaukanja”. Od Vukovog “Srbi svi i svuda”, preko monarhističkog svetosavlja i miloševićevskog “Svi Srbi u jednoj državi”, pa do Dodikovih separatističkih “Majn Republika Srpska” tendencija koje, kako ocjenjuju u uvodniku, liče na nacističko vjerovanje u “njemački životni prostor” očišćen od svake Različitosti. Ovakav “stav” Stava, oštro osuđuje SNSD.

Sramno i skandalozno i naslovnica i uvodnik. Sramno je tako prikazati čovjeka kojem je porodica stradala od nacista i koji je lider naroda koji je najviše stradao od nacista“, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

O spornoj naslovnici i uvodniku “Stava”, oglasiće se i Žalbena komisija Savjeta za štampu.

“Želimo vas informisati da će Žalbena komisija Savjeta za štampu u BiH, na sjednici koja je već zakazana za 3. avgusta 2018. u skladu sa žalbenom procedurom razmotriti naslovnicu i uvodnik magazina “Stav” od 26. jula 2018. godine. Žalbena komisija će donijeti odluku u skladu sa odredbama Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH i objaviti ih na stranici Savjeta i na društvenim mrežama”, ističu u Savjeta za štampu.

I iz Udruženja bh. novinari, na naš dopis odmah je stigao odgovor, ali, u vidu automatske poruke, jer su na kolektivnom godišnjem odmoru. I dok se oni odmaraju, reagovanja stižu iz Srbije od političkih analitičara koji su svoja zapažanja o naslovnici Stava, podijelili na društvenim mrežama.

“A evo i malog bošnjačkog priloga podsticaju multietničkih vrijednosti i harmoničnog suživota u Bosni i Hercegovini: Naslovna strana uglednog sarajevskog nedeljnika “Stav”.

Ovo nije prvi put da je predsjedniku Srpske dodijeljena uloga Hitlera. Podsjećamo, prije osam godina, na Federalnoj televiziji, emitovan je video-klip “Vidimo se u Bileći” u kojem je uloga Hitlera tekstualno dodijeljena Dodiku. Za razliku, od tog klipa čiji autor je nepoznat, sada se zna da iza naslovnice i teksta stoji redakcija “Stava”.

RTRS