To što su Sindikatu Agencije za istragu i zaštitu BiH za prošlogodišnju organizaciju sportskih igara arapske firme iskeširale 45 hiljada maraka, danima izaziva burne reakcije. Možda i najoštrija stiže od predsjednika Republike Srpske, koji se oglasio porukom da SIPU treba ukinuti.

“SIPA je divlja organizacija, mimo Ustava, nametnuta voljom nekih stranaca, koja se baš i nije pokazala objektivnom i koja služi za političke obračune u Bosni i Hercegovini, a to je naravno i u ovom periodu. To treba da bude rasformirano prvom prilikom kad to bude moglo”, ocjenjuje Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Zbog sumnji da su igre nepropisno finansirane, Agencija za istragu i zaštitu, po naređenju Tužilaštva BiH pretresa vlastiti sindikat. Arapska donacija sumnjiva je i Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost.

Thumbnail

Dušanka Majkić poručuje da je SDS prvi uveo finansiranje od turskog svijeta za neke usluge, pa bi odgovore, kaže, trebalo potražiti kod ministra bezbjednosti, Dragana Mektića.

“Ovo je jednostavno nedopustivo. Pitanje je prvo kako je taj novac došao, jer dio novca je uplaćen na račun Sindikata SIPA-e, a preostali iznos je uplaćen na blagajnu. Zašto? Koji to posao treba da obavi za potrebe Arapa, to treba da objasni ministar bezbjednosti, gospodin Mektić, treba da kaže šta je to zauzvrat što treba da da za to što je dobio neki novac”, kaže Dušanka Majkić iz Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Dragan Mektić je u kratkom telefonskom razgovoru poručio da ne zna šta se dešava u Sindikatu SIPA-e i da sa donacijom nema nikakve veze. O donaciji se nisu oglašavali ni u Sindikatu. Iz SIPA-e odgovaraju da je sve u rukama Tužilaštva, ali garantuju da im nije proslijeđen iznos koji je doniran Sindikatu.

Thumbnail

“Policijski službenici SIPA-e su nakon zaprimljene anonimne predstavke protiv Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu, prikupili odgovarajuće informacije i dokumentaciju, izvršili analizu istih, te sačinili Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama i isti dana 4. 6. 2018. godine dostavili Tužilaštvu BiH na dalje postupanje”, saopštavaju iz Agencije za istragu i zaštitu BiH – SIPA.

Mediji prenose da se u Izvještaju navodi da su u organizaciji igara trebale da učestvuju sve policijske agencije, ali da su Državna granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela odustale. Uslov za finansiranje je, kako pišu agencije, da arapske firme budu reklamirane uz potvrdu da je dio gotovine isplaćen na račun, a drugi na blagajnu Sindikata. Pišu i da se učesnicima nsportskih igara obratio i ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

ATV