Vladajuća koalicija u Srpskoj sigurna u pobjedu na oktobarskim izborima. Ovo je poručeno nakon sastanka SNSD-a, DNS-a i SP-a na Mrakovici. Zaključeno je da je politička i finansijska situacija povoljna i da Republika Srpska u izborni proces ulazi najstabilnija do sada. Nezaobilazna tema bila je i migrantska kriza. Ponovljeno je protivljenje smještaju migranata na teritoriji Republike Srpske i najavljeni konkretni koraci.

Na sastanku vladajuće koalicije dogovoreno je imenovanje operativnog tijela, koje će u Srpskoj pratiti kretanje migranata. Ovo operativno tijelo treba da uključi sve institucije kako bi se utvrdilo tačno kretanje, ulazak, zadržavanje i prolazak migranata.

“Tu humanost koju Evropa pokazuje prema migrantima, ona je to zatvorila svojim čvrstim granicama i nemojte da nam govore o humanosti. Ako hoće humanost neka otvore svoje granice i prime te izbjelice, pa neka pokažu koliko su humani. Mi smo ovdje odgovorni, odgovorni prema ovim ljudima i ovdje neće biti sabirnih centara za migrante”, naglasio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik i Pavić su izrazili zadovoljstvo što je Klub srpskih odbornika u Domu naroda parlamenta BiH-a, koji predvode SNSD i DNS, na jučerašnjoj sjednici djelovao jedinstveno na svim pitanjima.

“Naročito se to pokazalo na Zakonu o krivičnom postupku, koji je juče bio na dnevnom redu i tako je trebalo raditi od početka, a ne da se svojim, uslovno da kažem, podaničkim radom Republika Srpska dovodi u pitanje”, rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Јedan od zaključaka današnjeg sastanka jesu povoljna politička i finansijska situacija. Od 10. septembra pa na dalje, biće isplaćena i diferencirana jednokratna pomoć penzionerima. Brojne kapitalne investicije su realizovane, a neke su u toku.

“Završavamo auto put Banjaluka – Doboj u dijelu koji se odnosi izgradnje do Prnjavora i biće otvoren u septembru. Završavamo bolnicu u Istočnom Sarajevu, završavamo Klinički centar, počinjemo izgradnju bolnice u Doboju,.Krećemo sa definisanjem uslova za izgradnju i to smo se dogovorili ovdje, auto puta Banja Luka – Prijedor i autoputa koji treba da nastavi dalje od Doboja prema Modriči, Vukosavlju do granice sa Brčko distriktom”, naveo je Dodik.

“Sposobnost jedne vlasti se mjeri po tome koliko možete pararalelno pitanja obuhvatiti i uspješno izvršavati i mi mislimo da smo to rješavali na zadovoljavajući način i da iz tog razloga možemo kao koalicija nastupiti zajedno izaći pred građane i tražiti od njih podršku i za našu politiku u narednom periodu”, dodao je predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske Petar Đokić.

Predstavnici vladajuće koalicije, očekuju ubjedljivu pobjedu na predstojećim izborima. Na sastanku su usaglašeni stavovi po svim pitanjima

“Značajno je to da imamo usaglašene stavove po svim pitanjima. Da smo danas razgovarali o nekim detaljima da podrška koalicije pojedinačnim kandidatima nije upitna i da podrška građana ovoj koaliciji biće mnogo veća nego što mnogi misle u ovom trenutku”, izjavio je Pavić.

Pobjeda pripada nama. Sve ankete govore u tom pogledu i mismo se pripremili za tu pobjedu. Veliki dar koji želimo da podarimo ljudima i narodu Republike Srpske je patriotska, a ne izdajnička koalicija kao što je to SDS i PDP, prije svega”, naglašava Dodik.

Dodik je poručio da je obaveza koalicionih partnera da se pored vođenja predizbornih aktivnosti, bave i vođenjem Republike Srpske, koja danas, od svih do sada održanih izbora,u predstojeće ulazi najstabilnija.

RTRS