Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je Klub srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH, koji predvodi SNSD i DNS, na jučerašnjoj sjednici Doma djelovao homogeno i jedinstveno na svim pitanjima.

“Mi pokazujemo da Republika Srpska ima svoj stav. Odbacujem bilo kakve priče visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je SNSD kriv što nisu donesene izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici.

Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da ga raduje što su srpski delageti u Domu naroda bili jedinstveni kada su u pitanju izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je juče bio na dnevnom redu.

“Tako je trbalo raditi od početka, a ne da se svojim podaničkim radom, uslovno rečeno, na nivou BiH, Republika Srpska dovodi u pitanje”, zaključio je Pavić.

Iz OHR-a juče je saopšteno da su pojedine političke partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH “ugrozile borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala”, jer je odgođeno odlučivanje o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Iz OHR-a su naveli da “HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita bezbjednosti građana BiH”.

Dom naroda Parlamenta BiH odlučio je juče da po skraćenom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, predlagača Amira Fazlića iz SDA, koji je Predstavnički dom usvojio još u aprilu.

Delegati nisu prihvatili zahtjev Predstavničkog doma da ovaj zakonski prijedlog bude razmatran po hitnom postupku. Usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH potrebno je radi sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koji je još prošle godine proglasio neustavnim više odredaba ovog zakona.

Rok za izmjene zakona, odnosno sprovođenje odluke Ustavnog suda bio je 12. decembar prošle godine.

SRNA/ATV