Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina, po svemu sudeći, neće biti usvojena u aktuelnom mandatu Savjeta ministara BiH, jer su bošnjački ministri odlučili da zaustave njeno usvajanje po svaku cijenu.

Naši izvori iz Savjeta ministara navode da ministri Bošnjaci blokiraju razmatranje tog dokumenta, i to bez ikakvog objašnjenja. Podsjećamo, strategija je bez obrazloženja povučena sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara početkom ovog mjeseca, na zahtjev ministarke za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, i pored toga što je njeno usvajanje podržala direktorka za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropke komisije Ženeviv Ruiz Kalavera.

Istovremeno, u međunarodnoj zajednici i dalje ćute na ovakve postupke bošnjačkih ministara, iako je Republika Srpska tražila da se uključe i ostvare pritisak kako bi ona bila usvojena.

Direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić navodi da ovakvim ponašanjem bošnjački ministri ne dopuštaju i ne žele da se uspostavi vladavina prava u BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Njima to ne odgovara, jer ona predviđa uspostavu sistema odgovornosti. Čudno je da i drugi, posebno srpski ministri ćute, ali i da Ministarstvo pravde BiH ne insistrira da se uspostavi vladavina prava i da počne procesuiranje predmeta ratnih zločina – kaže Kojić.

Ističe da Bošnjaci očigledno žele da sačuvaju svoje kadrove u pravosudnim institucijama, posebno ratne kadrove koji se nalaze na značajnim funkcijama.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša navodi za Srpskainfo da je revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina jedan od ključnih dokumenata za daljnji evropski put BiH. Kaže da je od velikog značaja, jer je postavila nove ciljeve i metode, koji bi do 2023. trebalo da dovedu do završetka dugotrajnog procesuiranja predmeta ratnih zločina i time staviti tačku na ovaj bolni dio istorije.

– U maju ove godine Ministarstvo je uputilo na Savjet ministara BiH tekst revidirane strategije, na koji su dobijena sva pozitivna mišljenja od svih učesnika za njeno provođenje. Strategija je bila uvrštena na dnevni red sjednice početkom jula, ali je na zahtjev Semihe Borovac skinuta bez nekog posebnog objašnjenja. Ni na toj sjednici Savjeta ministara, a ni do danas, nisam dobio bilo kakvo pojašnjenje zašto je strategija skinuta i zašto se o njoj nije raspravljalo – navodi Grubeša.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ističe i da niko ne može dati neko posebno objašnjenje s obzirom da ovaj dokument odgovara svima u BiH.

– Tražili smo i da se ovaj dokument uvrsti na dnevni red sjednice Savjeta ministara na sjednici koja je održana 24. jula, ali to nije učinjeno, ponovno bez ikakvog obrazloženja – tvrdi Grubeša.

Smatra da ona treba biti što prije usvojena jer je važan dokument za pripremu mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH da dobije status kandidata.

Odgovornost tužilaca

Revidiranom strategijom za procesuiranje ratnih zločina predviđeno je da se donose obavezujuća uputstva i smjernice za glavne i postupajuće tužioce. Oni koji ih se ne budu pridržavali biće kažnjeni, jer na taj način strategijom utvrđuje sistem odgovornosti i tempo procesuiranja predmeta.

Strategijom je predviđeno i da se najmanje 200 manje složenih predmeta prebaci na nivoe entiteta, dok će najsloženiji ostati na nivou BiH.

Srpskainfo