Političke partije u BiH u najvećem broju su liderskog karaktera, zbog čega partijski šefovi uglavnom ne snose bilo kakvu odgovornost prema članstvu i simpatizerima u slučaju lošeg izbornog rezultata, tvrde analitičari.

Izuzetak od pravila da partijski lideri ne žele dobrovoljno da prepuste stranačko kormilo jeste bivši predsjednik PDP i aktuelni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je čelo ove stranke napustio u novembru 2015. Poslije izbornog brodoloma 2016. njegovim stopama krenuo je i tadašnji predsjednik SDS Mladen Bosić, koji je upravljanje strankom predao Vukoti Govedarici.

I aktuelni lider najveće opozicione stranke potvrdio je da će se u slučaju izborne pobjede za predsjednika RS sam povući sa čela SDS. U slučaju poraza Govedaričino dalje šefovanje SDS-om, kako nam nezvanično tvrde brojni visoki funkcioneri te partije, takođe je gotovo nemoguće.

Da bi poslije oktobarskih izbora, osim u SDS, ipak moglo da dođe do smjene i na čelu pojedinih drugih velikih političkih partija nagovijestio je lider HDZ BiH Dragan Čović. Aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH, koji se na čelu najveće hrvatske stranke u BiH nalazi već punih 13 godina, nedavno je nagovijestio da bi upravljanje partijom, ako dobije još jedan mandat u Predsjedništvu, konačno mogao da prepusti nekom drugom.

– Treba se dogovoriti da članovi Predsjedništva BiH ne budu i predsjednici stranaka. Na taj način bi se operativna politika prenijela na neke druge osobe, dok bi se članovi Predsjedništva BiH bavili spoljnom politikom – predložio je Čović.

Međutim, s njegovom idejom ne slažu se u SNSD, čiji je lider Milorad Dodik jedan od kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

– Takva praksa jedino postoji u zemljama koje su propisale ustavom da nosioci najviših državnih funkcija ne mogu da budu aktivni članovi političkih stranaka. SNSD ima svog lidera i on će to biti sve dok članovi SNSD to žele – kaže za Srpskainfo portparol SNSD Radovan Kovačević.

S druge strane, još jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH, lider Demokratske fronte Željko Komšić, tvrdi nam da je spreman da se povuče sa liderske pozicije u stranci ukoliko pobijedi na izborima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Da se pitam, kao što se ne pitam, to bi trebalo da bude čak i ustavna odredba. Ili bar da izabrani članovi Predsjedništva BiH, nakon izbora, moraju zalediti članstvo u stranci – kaže Komšić.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da ogromna većina stranačkih lidera uopšte ne razmišlja o napuštanju svojih pozicija, bez obzira na izbornu pobjedu ili poraz.

– Većina političkih partija u BiH, posebno one velike, izrazito su liderskog karaktera. Njihovi predsjednici su pravi majstori da čak i izborni poraz svojim članovima i simpatizerima predstave kao pobjedu. Čak i u slučaju Čovića, koji je nagovijestio mogućnost povlačenja sa čela HDZ u slučaju da dobije još jedan mandat u Predsjedništvu BiH, nisam ubijeđen da ne bi nastavio da dalje vodi stranku iz sjenke – kaže Marićeva.

Bakir na staklenim nogama

Sarajevski novinar i publicista Nedžad Latić procjenjuje da bi poslije izbora moglo da dođe do smjene na čelu najveće bošnjačke stranke.

– Ako SDA, posebno njen kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, izgubi na izborima, ne vidim šansu za opstanak Bakira Izetbegovića na mjestu stranačkog predsjednika. Mislim da u SDA predstoje žestoki frakcijski sukobi koji će neminovno dovesti do prekompozicija u vrhu te političke partije – kaže Latić za Srpskainfo.