Protiv ministarke za ljudska prava BiH Semihe Borovac, otvorena je istraga zbog zloupotrebe položaja, saznaje RTRS.

Ovu informaciju niko nije htio da potvrdi, ali ni demantuje. Nezvanično, na osnovu anonimne prijave istragom su obuhvaćene finansijske malverzacije, a neke od njih su i ugovori o djelu, potpisani mimo zakona. Sporna je i nacionalna struktura rukovodećih kadrova u tom ministarstvu. Od 10 rukovodećih državnih službenika, samo jedan je Srbin, dva Hrvata i čak sedam Bošnjaka.

 

Primarni zadatak joj je da poštuje zakone i štiti ljudska prava! No, “zaštitnica” Semiha Borovac flagrantno ih krši. U Ministarstvu na čijem je čelu, uspostavila je gotovo jednonacionalnu, upravljačku strukturu. Politički testament svoje partije – Stranke demokratske akcije – puna dominacija Bošnjaka nad druga dva konstitutivna naroda, počela je da sprovodi čim je zasjela u ministarsku fotelju.

Mjesta penzionisanih pomoćnika ministara i šefova sektora – Srba i Hrvata, velikodušno je, tokom mandata “poklanjala” svojim savjetnicima i poslušnicima – Bošnjacima, sa opskurnim iskustvom državnog službovanja. Prvo je umjesto penzionisanog Zorana Dakića, za šefa sektora imenovala svoju dotadašnju savjetnicu Dalidu Međedović, a potom Sektor za iseljeništvo povjerila na upravljanje još jednom svom savjetniku, Kemi Saraču. I u Kancelariju zastupnika pred sudom u Strazburu, nakon što je Moniki Mijić istekao mandat, smjestila je Belmu Skalonjić.

– Od 10 rukovodnih funkcija u Ministarstvu za ljudska prava, trenutno sedam obavljaju Bošnjaci, dvije Hrvati i jednu Srbi, što dovoljno govori o poziciji Srba, ne samo u pogledu njihovog učešća nego u pogledu uticaja na politiku koju vodi ovo ministarstvo – ističe Drago Kovač, bivši sekretar Ministarstva.

Ovaj nacionalni disbalans na štetu nebošnjaka, Kovač je sve donedavno za nijansu ispravljao. No, onda je od ministarke “dobio” rješenje o penzionisanju, potpisano dva mjeseca prije zakonskog roka. “Žurilo” ministarki Borovac. Željela je da uoči godišnjih odmora i predstojećih izbora utre put za još jednu “zamjenu” srpske pozicije – bošnjačkom.

“Oteto” Kovačevo radno mjesto, povjerila je, ali samo na čuvanje, vječitoj direktorici još jedne organizacione cjeline u sastavu Ministarstva – Agencije za ravnopravnost polova – Samri Filipović Hadžiabdić. I dok “sposobna” Samra obavlja dva posla i presjeda iz direktorske u fotelju sekretara, “zaštitnica” Borovac naša pitanja ignoriše.

Umjesto nje, “pratilja” i šef ministarkinog kabineta Nina Mišković, poslušno pravda osiono ponašanje svoje pretpostavljene. Јer, upravo Miškovićevoj je, kako saznajemo, šefica “oročila” fotelju sekretara Ministarstva. Zbog toga je spremna da promijeni i nacionalnu pripadnost i od nekada Bošnjakinje evaluira u Srpkinju, kako se sve češće izjašnjava. A dok u tu fotelju ne sjedne, neposredno uoči ili nakon oktobarskih izbora, mjesto će Miškovićevoj čuvati “vrijedna” direktorica Filipović Hadžiabdić, inače osoba od ministarkinog povjerenja!

– Ovaj problem prisutan je od samog početka mandata, ja sam kao sekretar upoznavao sa tim i nadležne ministre, u prvom redu zamjenika ministra za ljudska prava koji je iz reda srpskog naroda, i Srbe koji su u Savjetu ministara – ističe Kovač.

Ređala su se, kaže, neispunjena obećanja srpskih ministara i zamjenika kako će, zaustaviti bošnjačke pohode na upravljačku strukturu u Ministarstvu. Јedno slično, prije koju godinu, i javno je izrekao zamjenik ministra Predrag Јović.

– Ići će konkurs za dva pomoćnička mjesta, tako da ćemo od pet sektora, tražiti da dva budu srpska – rekao je tada Јović.

Srbima je ipak pripalo samo jedno, i trenutno jedino, mjesto u koje je sjela Јovićeva partijska koleginica Ljiljana Bogdanović. U takvom prećutnom nacionalnom disbalansu i ne čudi što srpski povratnici širom Federacije, još čekaju na obnovu svojih u ratu porušenih domova; Što Borovac sredstvima Ministarstva finansira tužbe protiv Republike Srpske pred Sudom u Strazburu, povratnika Bošnjaka u Kotorsko kod Doboja; Što se novac Ministarstva šakom i kapom troši za iftare, dijeli po osnovu stvarnih ili fiktivnih ugovora o djelu; Što ugovorci, treba li reći uglavnom Bošnjaci, mjesečno naplaćuju i do 2.600 KM… I tako mjesecima i godinama. Očigledno, mnogo posla u Ministarstvu i za SIPA i za bh. Tužilaštvo! Јoš samo da to i oni shvate!

RTRS