Višednevna posjeta premijerke Željke Cvijanović Vašingtonu, odličan je nastavak izgradnje boljih odnosa Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država, ocjenjuju analitičari. Ističu da susreti sa saradnicima američkog predsjednika mogu donijeti samo napredak Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska otvorila nove kanale komunikacije u Vašingtonu i konačno dobila priliku da predstavi svoje interese na najvišem nivou. Poručila je da je prioritet bila izgradnja boljih odnosa sa Sjedinjenim Državama i sa te strane sastanci su bili veoma uspješni.

– Ovdje je važno da imate sagovornika koji hoće da vas sluša. Republika Srpska ima sagovornike koji hoće da nas slušaju, hoće da razumiju našu poziciju i oni apsolutno razumiju da mi ne radimo ništa loše protiv bilo koga drugoga. Želimo da gradimo dobre odnose – naglasila je Cvijanovićeva.

Tokom posjete Vašingtonu, Cvijanovićeva se sastala sa najbližim saradnicima predsjednika SAD-a, Donalda Trampa. Analitičari ipak najvažnijim smatraju sastanak sa Stivom Benonom, arhitektom Trampove pobjede na predsjedničkim izborima i čovjekom koji, kako kažu, može mnogo da učini na poboljšanju odnosa između SAD-a i Srpske.

Politički analitičar Branko Radun rekao je da Benon nije samo vodio kampanju aktuelnog predsjednika SAD, nego je vrlo uticajan i blizak desnom konzervativnom političkom spektru i na neki način ideolog konzervativne Amerike.

– U toj ideologiji se uklapa njihov odnos prema Evropljanima. Oni imaju stav borbe protiv radikalnog islama i podrške Evropljanima i tu oni vide kao pozitivan primjer čak i Republiku Srpsku i njenu borbu, što je nama malo poznato – rekao je Radun.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingotnu, Obrad Kesić, podsjeća da ovo nije prvi put da se premijerka sastaje sa predstavnicima Trampove administracije i da su kontakti i dobri odnosi uspostavljeni odmah po njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima.

– Mi gradimo konatkte, radimo na tome i svaki susret je rezultat truda i vremena koje je uloženo da bismo ostvarili određene rezultate. Premijerka je učinila jako dobar posao za vrijeme ove, ali i ostalih posjeta – istakao je Kesić.

Analitičari smatraju da bi i ubudeće trbalo da bude nastavljen kontinuitet ovakvih susreta, posebno ako se uzme u obzir da je Benon, upravo tokom sastanka sa premijerkom Cvijanović, otvoreno potvrdio da osniva fondaciju u Briselu, koja će pomagati nacionalo orijentisanim strankama i koja bi trebalo da bude protivteža fondaciji Džordža Soroša.

RTRS