Do sada su sastali dvanaest puta

Ruskog predsednika Vladimira Putina prati reputacija da voli da ga drugi čekaju, pa tako svetske lidere ostavlja na čekanju i po nekoliko časova. Ta Putinova praksa spominje se još od 2003. godine. Kasnio je na mnogobrojne važne sastanke, a čekali su ga bitni zvaničnici, kao i šefovi drugih država, i premijeri.

Poslednji takav slučaj zabeležen je nedavno u Helsinkiju gde se sastao s Donaldom Trampom. Putin je kasnio nešto više od 45 minuta, pa je tako “pomerio” unapred pripremljene satnice sastanaka.

Papa Franja je 2015. godine tako na jednom sastanku čekao Putina više od sat vremena.

Foto ilustracija: Telegraf, Tanjug/AP, Wikipedia

Ipak najviše ga je čekala najmoćnija žena Evrope – nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je Putina na jednom sastanku 2014. godine čekala čak četiri sata i 15 minuta, a slično se dogodilo bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču koji je ruskog predsednika čekao takođe oko četiri sata.

Za Merkelovu je ipak bio iritantniji sastanak s Putinom u Sočiju 2007. godine od ovog 2014. kada ga je čekala više od četiri sata.

Tada je Putin doveo u salu za sastanke svog psa labradora koga je hteo da upozna s Merkelovom, uprkos tome što nemačka kancelarka ima strah od pasa.

Nedavno se prisetio te situacije i objasnio da nije znao za strah Angele Merkel i uputio još jedno izvinjenje.

Međutim, prema dostupnim informacijama jednog lidera Putin nikada nije ostavio čeka, iako su susreli čak dvanaest puta. U pitanju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić i Putin – Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Njih dvojica su se prvi put susreli 7. jula 2014. godine, kada je aktuelni šef srpske države bio na funkciji premijera.

Poslednji put su imali bilateralni razgovar dan posle inauguracije Vladimira Putina, 8. maja ove godine.

Telegraf.rs