Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je danas da su izjave predsjednika SDS-a Vukote Govedarice “jedino što je u BiH alarmantnije od migrantske krize”, koja uzima sve više maha, i čiju ozbiljnost Govedarica izgleda ne razumije.

“Problem je što niko u BiH, pa ni Vukota Govedarica i njegov ministar Dragan Mektić /ministar bezbjednosti u Savjetu ministara/, ne zna koliko migranata trenutno boravi u BiH i koja je gornja granica prisustva migranata koju BiH može da izdrži”, izjavio je Špirić Srni.

On je dodao da je pravo pitanje kako ljudi u institucijama, a posebno Služba za poslove sa strancima BiH, nemaju informacije o broju migranata jer je “njihov softver potopljen”.

“Pravo pitanje je kako niko ne odgovara kako je moguće da softver bude smješten u prostorije koje mogu biti poplavljene. Koliko znam čeka se donacija nekih od ambasada da bi softver bio osposobljen”, napomenuo je Špirić.

On je dodao da će prije biti da Mektić služi za navođenje migranata da bi odredio stacionare pored kojih će nicati najprije naselja, pa škole i vjerski objekti, odnosno džamije.

“To je budućnost BiH ukoliko se ovim izazovima budu bavili Govedarica i Mektić. Govedarica zna ili ne zna, svejedno je, da Mektić nije zadužen da sprečava ulazak migranata u BiH, nego da im traži trajni smještaj, što je nonsens. Zato stanovništvo negoduje gdje god se Mektić pojavi”, istakao je Špirić.

On je napomenuo da je u ovom slučaju riječ o prevelikom narazumijevanju problema koje dolazi od nekog ko planira da bude lider i ko vodi stranku.

“Prije će biti da oni nemaju rješenja nego što Mektić može da digne na noge policijske agencije da zatvore granicu. Da nije tako onda ne bi pozivali institucije Republike Srpske i predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova da im pomognu”, dodao je Špirić.

On je rekao da je problem što Govedarica ne shvata da Mektić ima ulogu koordinatora, a ne naredbodavnu jer su policijske agencije samostalne.

“Sama riječ kriza u bilo kojoj oblasti, a pogotovo kada je riječ o migrantima je upaljeno crveno svjetlo, odnosno alarm za uzbunu. Samo taj alarm izgleda ne čuju SDS i Govedarica”, zaključio je Špirić.

Govedarica je danas u Trnovu izjavio da situacija u vezi sa migrantima nije alarmantna, ali da institucije Republike Srpske, Federacije BiH i BiH moraju biti spremne ukoliko bi se za dva ili tri mjeseca stanje promijenilo.

On je rekao da je Mektić spreman da podigne policijske agencije na noge i sve stavi na raspolaganje da bi bila zaštićena granica u slučaju eskalacije migrantske krize.

Komentarišući inicijativu vladajuće koalicije u Srpskoj da bude formirano operativno tijelo koje će pratiti kretanje migranata, Govedarica je rekao da to, kao i svako drugo pitanje, zavređuje pažnju, ali i da “dobija politički kontekst”.

RTRS