Nakon što se odustalo od Medenog Polja i druga lokacija u Bosanskom Petrovcu, predložena za prihvatni centar, izazvala je bunt među Srbima.

U srpskom selu Lipa, gdje vlasti Unsko-sanskog kantona i BiH hoće da formiraju centar za prihvat migranata i izbjeglica, održana je nedavno protestna konferencija za štampu.

Đorđe Radanović, sekretar Odbora za očuvanje srpske imovine u Federaciji BiH, poručio je da je ovo još jedna u nizu opstukcija povratka Srba u ovaj dio Unsko-sanskog kantona. On je takođe, kako tvrdi, “zabrinut i za ljudska prava izbjeglica i migranata”.

– Ako se ovdje formira migranski centar, pitam se gdje će ti ljudi, muslimani, ispovijedati svoju vjeru kad džamije nema na 15 kilometara uokolo. Sve su to srpska sela sa pravoslavnim crkvama – poručuje Radanović.

Radanović tvrdi da je Lipa gore rješenje od prethodno predloženog Medenog Polja, pogotovo što na napuštenom imanju, gdje bi bio smješten migrantski centar nema potrebne infrastrukture.

– Struja ovdje nije uvedena, jer vlasti u Bihaću na taj način sprečavaju povratak Srba. Ko će obnoviti kuću ako nema gdje ni mješalicu da uključi – tvrdi Radanović.

Mještani navode da je pravoslavna crkva u Lipi, na granici Bihaća i Bosanskog Petrovca, stara 200 godina, a da u tom selu “nema nijedne njive da nije u vlasništvu Srba”. Dodaju da su i susjedna sela, Teočak, Gorjevac, Krnejuša, Vrtoče, Dubovsko, takođe srpska i da u njima žive uglavnom stariji povratnici.

Srpskainfo