Stradali i osobe koje su evakuisane sa oštećene jedrilice, prevezeni su do marine Zelenika gdje su ih dočekale i pregledale ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

Poljski državljani Pjotr Martin Makovski (39) i Emilia Agneska Pjaskovska (46) smrtno su stradali u pomorskoj nesreći koja se oko 12 sati dogodila na moru, oko 8 milja jugoistočno od uvale Oblatna u zalivu Trašte.

Iz za sada neutvrđenih razloga, došlo je do sudara motorne jahte „Flipper“ tipa „Azimut 50“ pod britanskom zastavom i jedrilice „Karukera“ tipa „Bavaria 16“, koja vije zastavu Poljske. Jahtom “Flipper” upravljao je skiper Ivan Fatović (30) iz Tivta, a prema nezvaničnim informacijama, ona se u momentu sudara kretala brzinom većom od 20 čvorova. U momentu udara, poljska jedrilica nije plovila na jedra, već na motor.

Na „Flipperu“ koji je po nezvaničnim informacijama, udario u krmeni dio jerilice, pored skipera bilo je troje odraslih osoba, među kojima i vlasnik broda ruski državljanin Sergej Hatulev iz Moskve i dvoje djece, ali niko od njih nije povrijeđen.

Zajedno sa stradalim skiperom i putnicom, na „Karukeri“ je bilo ukupno 11 osoba među kojima i petoro djece. Jedna osoba sa jedrilice je navodno, pri sudaru pala u more, ali ju je ubrzo pokupila i spasila jedna od jahti koje su prolazile u blizini.

Stradali poljski državljani i osobe koje su evakuisane sa oštećene jedrilice, prevezeni do marine Zelenika gdje su ih dočekale i pregledale ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Oštećena jedrilica u teglju pilotskog broda Marine Zelenika kojim upravlja Nenad Baničević, takođe je dovučena u Boku, dok je “Flipper” do Zelenike stigao vozeći na sopstveni pogon.

Na lice mjesta su nakon nesreće i dobijenog poziva u pomoć, upućena spasilačka plovila Uprave pomorske sigurnosti SAR-1 i SAR-3, kao i inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, tri plovila marine Porto Montenegro, ekipa Granične pomorske policije, te ekipa iz Marine Zelenika.

Unesrećenima su na moru, desetak minuta nakon sudara, prvi u pomoć pritekli članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića, otac i sin Milan i Filip Vukšić. Oni su se odmah po dobijanju poziva u pomoć, gliserom iz uvale Oblatna uputili ka mjestu nesreće i tamo sa oštećene jedrilice, preuzeli i evakuisali petoro djece i tri odrasle osobe.

U akciju je bio uključen i helikopter MUP-a, kao i Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat. Nadležni organi pokrenuli su istragu o uzrocima ove teške pomorske nesreće, a vodi je zamjenik osnovnog državnog tužioca u Kotoru Žarko Pajković.

Vijesti.me