Ambasada BiH u Beogradu saopštila je danas da se Husein Mujanović iz Bijelog Polja, koji je uhapšen zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, nalazi u policijskom pritvoru grada Beograda i određena mu je mjera policijskog zadržavanja do 48 časova, a istražni sudija će odlučiti o daljim mjerama.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Ambasada BiH u Beogradu telefonski obaviještena da je Mujanović uhapšen po potjernici MUP-a Srbije za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području sarajevskih naselja Hrasnica i Sokolović kolonija.

U saopštenju se navodi da će MIP BiH prema ustaljenoj proceduri ovu informaciju proslijediti Ministarstvu pravde BiH.

Ratni upravnik logora u sarajevskom naselju Hrasnica Husein /Saliha/ Mujanović uhapšen je, prema potjernici MUP-a Srbije, na graničnom prelazu Priboj-Uvac, zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija, rečeno je Srni u Ambasadi BiH u Beogradu.

Iz beogradskog Centra za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku za Srnu je rečeno da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik logora u Hrasnici od jula do kraja septembra 1992. godine.

Prema podacima ovog centra, za vrijeme upravljanja Mujanovića ovim logorom ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a u tom logoru su vršena i surova mučenja zatvorenika.

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret mu se stavljaju zločini protiv srpskih civila od aprila 1992. godine do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.

Ministarstvo pravde BiH nema zvaničnih informacija o hapšenju Mujanovića zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, izjavila je za Srnu stručni savjetnik u ovom ministarstvu Stanislava Marić.

RTRS