Kancelarija za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH, utvrdila je brojne nepravilnosti u 2017. u radu Ministarstva inostranih poslova i ministra Igora Crnatka.

Malverzacije pri zapošljavanju, bahato trošenje novca, nezakonito pravdanje avansa pri brojnim putovanjima o kojima je RTRS izvještavala prije revizora. Ovo ministarstvo jedna je od četiri bh. institucije koja je ponovo dobila jedva prolaznu ocjenu – “mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje”. “Negativnih ocjena” nije bilo, a osim MIP-a revizori su najviše zamjerki na trošenje budžetskog novca uputili ministarstvima odbrane i civilnih poslova, te Institutu za akreditovanje BiH.

– Tvrdim i evo reći ću, barem u ime PDP-a i Saveza za promjene, da nikad niko nije jasnije pokazao političku volju za borbu protiv korupcije. Nažalost, nisu nas pratili rezultati u pravosuđu, ali evo još jednom apelujem da dobijemo pravu borbu protiv korupcije u ovoj zemlji u narednom periodu – rekao je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, 24. januara.

Da je starogrčki besjednik Aristotel živ, nakon ovakvog “lapsusa” i revizorskog izvještaja, vjerovatno bi zažalio što je pojam “korupcija” uopšte osmislio! Јer uvježbana antikoruptivna deklarativna borba bila je omiljena, odlazećeg ministra Igora Crnatka kada bi se, u situacijama, nakratko “prizemljio” na bh. tlo. Revizorski izvještaj dokazuje da su takve “situacije” bile rijetke.

Svoju i “diplomatsku ofanzivu” savjetnika i saradnika, po egzotičnim destinacijama nije skrivao od javnosti. Ni troškove, koliko god se trudio pred novinarima, od revizora nije mogao skriti! A oni, samo za prošlu godinu, veći od 1.600.000 KM! I opasno prijete da sustignu rekordera Svena Alkalaja, koji je potrošio 1.700.000 KM. Za razliku od Alkalajevog nasljednika i Crnatkovog prethodnika Zlatka Lagumdžije, za čijeg su mandata troškovi putovanja konstantno opadali, za Crnatkovog mandata oni bilježe kontinuiran rast – godišnje prosječno za oko 100.000 KM.

Registrovali su revizori i službena putovanja, gle čuda, u dane praznika i vikenda. Avionske karte skuplje plaćene koji dan uoči putavanja, iako je plan bio poznat mjesecima ranije. I putne naloge bez naznačene svrhe, a zakon upravo suprotno nalaže. I avanse za nerealizovana putovanja, koja su nezakonito pravdana. I dnevnice naplaćene u punom iznosu, nikako nisu smjele biti.

– Postoji pravilo ako je ishrana obezbijeđena da se dnevnice umanjuje za 70 odsto, odnosno da se isplaćuje samo 30 odsto – rekao je revizor Dragoljub Kovinčić ranije.

Na ovakva i slična upozorenja iz prethodne godine, nisu se osvrtali putujuće bh. diplomate. Ne čudi onda što gotovo svaka preporuka revizora počinje ili završava sa “ponovo preporučujemo”.

“Ponovo preporučujemo Ministarstvu da uspostavi efikasne kontrole nad predmetnim izdacima u cilju racionalnijeg trošenja budžetskih sredstava”, navedeno je u revizorskom izvještaju.

I dok “putujući” ministar i njegovi najbliži saradnici opasno prijete da po broju sati letenja sustignu i respektabilne pilote, pojedini vozači u Ministarstvu na točkovima provode više vremena i od taksista. Zajedno sa ministrovom sekretaricom “demantovali” su sve koji u radinost budžetskih korisnika sumnjaju. I po 80 prekovremenih sati mjesečno – “radili” su! Ili su ipak samo “prekovremene sate naplatili, to revizori otkrili nisu! Ali jesu da su uvijek isti – najvrijedniji!

Potvrdili su revizori ranija medijska saznanja, pa i RTRS-a, i kako je prvi bh. putnik “granao” partijsko-prijateljsku mrežu po Ministarstvu! Na jedno radno mjesto, poput trećeg sekretara u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju, čak četiri primljena službenika za relativno kratko vrijeme. Na četiri čak 11 poletaraca uglavnom iz udarnog PDP-ovog ešalona. Svaki prethodni novoprimljeni bio je “prekomandovan” po internom konkursu još u toku probnog rada. A mjesto oročeno za drugoplasiranog sa rezervne liste, za koje nije postojala saglasnost čak ni Savjeta ministara. U pauzama između dva leta, ministar putnik, naizmjenično je, istim osobama, potpisivao ugovore o radu na određene vrijeme i ugovore o djelu. A sve zarad “rupa u zakonu”. I za te namjene potrošeno je više od 1,5 miliona KM.

“Ministarstvo je obavezno da dosljedno primjenjuje odredbe Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koje se odnose na probni rad i ocjenu rada državnih službenika. Prije internog premještaja mora postojati osnovan razlog vezan za funkcinalnost institucije”, navedeno je u revizorskom izvještaju.

U Parlamentarnoj komisiji za spoljne poslove ovakvim nalazima revizora nisu iznenađeni. Predsjedavajuća Komisje Dušanka Majkić podsjeća kako je to u mandatu Igora Crnatka već postala tradicija.

– Ministarstvo je u stvari dobilo dva mišljenja s rezervom- za mišljenje o finansijskim izvještjaima i na reviziju usklađenosti sa zakonima i propisima koji primjenjuje. To se malo kada desi! Ali ono što više govori kako se Ministarstvo ponaša jesu realizovane preporuke iz prethodnih godina – navodi Majkićeva.

Svega osam preporuka je realizovano, isto toliko tek je u fazi realizacije! Uz 14 preporuka revizora iz ranijih godina na koje se ministar i saradnici ni osvrnuli nisu i još 33 nove – iz potonjeg izvještaja, već sada su jasan pokazatelj kakav izvještaj možemo da očekujemo za kraj Crnatkovog mandata, jasna Majkićeva.

A Crnadak i njegove perjanice na raspolaganju imaju više od 50 miliona KM budžetskog novca. Prošle godine potrošili su gotovo 53 miliona, i ostali upamćeni po seks aferama, porno selfijima, švercu alkohola, otvorenim službenim pismima…

RTRS