Predstavnici misija više zemalja EU u Prištini su, nakon posjete Specijalnoj zaštićenoj zoni u Dečanima, saopštili da su institucije samoproglašenog Kosova dužne da u potpunosti poštuju svoje zakonodavstvo o specijalnim zaštićenim zonama i međunarodne obaveze u vezi sa zaštitom vjerske i kulturne baštine.

Oni pozdravljaju dogovor članova Savjeta za sprovođenje i nadgledanje gradnje puta Dečani-Plav.

“Dok EU priznaje vrijednost puteva koji povezuju zajednice, primjenjive procedure moraju biti ispoštovane. Prije bilo kakve radnje koja pogađa specijalnu zaštićenu zonu treba konsultovati Savjet za sprovođenje i nadgledanje, a njegove odluke u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite vjerske i kulturne baštine i podržavanja vladavine prava u skladu sa međunarodnim obavezama Kosmeta”, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju šefova misija EU u Prištini, nakon posjete Dečanima 26. jula.

Oni podsećaju i na prethodnu obavezu Prištine da radovi na putu ne počnu sve dok obilaznica nije u potpunosti isplanirana i finansirana i apeluju na poštivanje ove obaveze.

Iz manastira Visoki Dečani ukazali su da se gradnjom puta Dečani-Plav krši zakon o zaštićenim zonama, u koje spada i manastirsko imanje.

U manastiru podržavaju gradnju puta prema Plavu, ali van granica zaštićene zone u skladu sa prvobitnom odlukom vlade samoproglašenog Kosova.

“Put pored manastira koji vodi u dečansku klisuru je lokalni i svakodnevno ga koriste građani, posebno djeca i starije osobe radi šetnje i rekreacije. Njegovo pretvaranje u prometni put, koji bi postao glavni ulaz na Kosmet iz pravca Crne Gore, ugrozilo bi, prije svega, građane Dečana, kao i manastir. Zato je važno da put prema Plavu bude građen prema trasi određenoj odlukom kosovske vlade 2014. godine, a da put pored manastira ostane rekreativnog karaktera, kao oaza mira i očuvanja prirodnog ambijenta”, saopšteno je iz Manastira.

RTRS