Dragoslav – Miša Ognjanović (57), advokat koji je ubijen u subotu uveče u Novom Beogradu, početkom devedesetih godina, kao inspektor Odeljenja za suzbijanje krvnih delikata, bio je deo ekipe koja je radila na rasvetljavanju ranjavanja Mihajla Divca, u čijoj istrazi je saslušavan i Luka Bojović!

Dragoslav OgnjanovićFOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA
Dragoslav Ognjanović

Upravo ranjavanje Divca, boksera sa Novom Beograda i člana „zvezdarske ekipe”, u kafiću „Trozubac” u Nušićevoj ulici bio je prvi slučaj u kom je Lukino ime pomenuto, i to kao osobe koja je pucala u ovog žestokog momka. O ovom čuvenom događaju u beogradskom podzemlju i danas se ispredaju legende.

Prvi susret

– Ognjanović je tada radio u poznatom Trećem odeljenju za krvne delikte. Bio je deo ekipe, i zaista timski igrač. Kada je početkom 90-ih godina u bašti kafića „Trozubac” u centru prestonice ranjen Mihajlo Divac, koji je važio za žestokog momka, u čijem su društvu bila i njegova braća Predrag i Nenad Vladušić, ekipa u kojoj je bio i Ognjanović radila je na rasvetljavanju okolnosti tog pokušaja ubistva. Tada su u istrazi između ostalih saslušavani i Luka Bojović i njegov drug Veljko Banović, zvani Votka, koji su tek postali punoletni i započinjali kriminalnu karijeru. To im je bukvalno bio prvi ozbiljniji susret sa policijom – kaže sagovornik „Blica” blizak bezbednosnim službama.

Luka BojovićFOTO: TANJUG/AP
Luka Bojović

Iako se po Beogradu pričalo da je upravo tinejdžer Luka Bojović ranio Mihajla Divca, oštećeni nije pred istražiteljima želeo da imenuje osobu koja je pucala u njega, tako da je taj slučaj bar zvanično ostao nerasvetljen.

Nakon toga, Ognjanović ostaje još nekoliko godina da radi u beogradskoj policiji, u operativi. Krvne delikte, poznato Treće odeljenje, napušta 1995. godine, polaže pravosudni ispit i prelazi u advokaturu. U međuvremenu, Luka Bojović nastavlja da gradi kriminalnu karijeru.

Nakon ranjavanja Divca, za Bojovića se čulo na beogradskom asfaltu. Tada se pridružuje svom idolu Željku Ražnatoviću Arkanu i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, u kojoj je sa nepunih 19 godina postao najmlađi potporučnik.

Posle primirja, vraća se u Beograd, gde je navodno planirao da studira. Hapšen je nekoliko zbog ilegalnog oružja i osuđivan na uslovne kazne, a u jednom od prvih procesa pred sudom zastupao ga je upravo Ognjanović. Kao nekada u stanici, Ognjanović se sa Bojovićem i Votkom Banovićem sada sreo i pred sudskim većem. Bojović i Banović su s oružjem uhapšeni 2007. godine, ali su za to delo oslobođeni.

Ko je bio Mihajlo Divac?

Divac, jedna od ikoničnih figura beogradskog podzemlja, bio je pre nego što je uplovio u kriminalne vode član 63. padobranske brigade, a kasnije i vojne policije. Po povratku sa ratišta učvrstio je veze i preuzeo kontrolu nad podzemljem Novog Beograda. Pričalo se čak i da je upravo on bio idol Dejanu Stojanoviću Keki, ozloglašenom narko-bosu koji fa je nasledio na čelu novobeogradskog klana, koji je u Srbiji osuđivan smao jednom – za krađu.

Mihajlo DivacFOTO: LORD3K / YOUTUBE
Mihajlo Divac

Divac je ubijen 12. februara 1995. u obračunu u novobeogradskom hotelu “Putnik”, gde su bili smešteni učesnici bokserskog turnira “Beogradski pobednik”. Napuštajući hotel, zasmetalo mu je kako ga je pogledao crnogorski bokser Radovan Radusinović. Posle nekoliko razmenjenih reči, došlo je do vatrenog obračuna. Divac je bio brži i u Radusinovića i u prijatelja je ispalio šest hitaca. Zatim je istrčao napolje, dobacio prijateljima da beže jer je “izranjavao ljude”, a on je usmrćen hicem u leđa.

Blic.rs