Primenom novog zakona o dečjoj zaštiti nezadovoljni mnogi roditelji u Republici Srpskoj. Od septembra pravo na naknadu imaće samo oni s najtežim oblicima invaliditeta

NAKON obnove dokumenata za ostvarivanje prava na dečji dodatak koje je na redu u septembru, mnogo dece sa poteškoćama u razvoju moglo bi da ostane bez ove vrste naknade usled primene novog Zakona o dečjoj zaštiti Republike Srpske.

Naime, prema novom zakonu, pravo na dečji dodatak kada su u pitanju deca s poteškoćama u razvoju imaju samo deca s najtežim oblicima invaliditeta, odnosno deca korisnici dodatka za pomoć i negu drugog lica, i deca do tri godine kojoj je prema nalazu lekara potrebna pojačana nega.

Razlika u odnosu na stari zakon je, prema informacijama koje smo dobili iz Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, u tome što su prema prethodnom zakonu pravo na dečji dodatak imala sva deca koja su kategorisana, od najnižeg do najvišeg stepena invaliditeta, a od septembra će to pravo ostvarivati samo deca s najtežim oblicima invaliditeta (oko 40 odsto njih, dok oko 60 odsto ostaje bez prava na naknadu).

– Prilikom donošenja izmena, odnosno novog Zakona o dečjoj zaštiti uopšte nije bilo javnih rasprava – pojasnili su u ovom Savezu.

OBNOVA GODIŠNjIH UGOVORAPREDSEDNIK Foruma žena PDP Banjaluka Dijana Ješić izjavila je da će primenom novog Zakona o dečjoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara i prema kojem će se dečji dodatak deliti samo za decu sa težim oblikom invaliditeta, sprečiti diskriminaciju dece sa poteškoćama u razvoju. – Efekti ovog zakona će se osetiti u septembru jer će tada doći do potpisivanja ugovora korisnika dečjeg dodatka radi obnovljanja godišnjih ugovora. Tada će oko 2.000 dece ostati bez ovog dodatka – rekla je Ješićeva.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS saopštili su da “intencija zakonodavca bila da se sredstva namenjena za decu sa smetnjama u razvoju usmere na decu koja imaju najizraženije potrebe, što deca korisnici dodatka za pomoć i njegu drugog lica nesumnjivo jesu”.

Naglasili su da prema Zakonu o dečjoj zaštiti pravo na dodatak na decu ostvaruju i majka i otac po raznim osnovima, pa i između ostalog i za svako dete, bez obzira na red rođenja i materijalni položaj porodice, ukoliko je nadležni organ priznao pravo detetu na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, u smislu zakona kojim se propisuje oblast socijalne zaštite do navršenih 18 godina, a ukoliko su na redovnom školovanju, najduže do 26. godine.

Forum žena PDP pozvao je danas Vladu Srpske da što pre u skupštinsku proceduru uputi na usvajanje po hitnom postupku predlog izmena i dopuna Zakona o dečjoj zaštiti “kako bi bila smanjena šteta načinjena ovim zakonom na račun dece sa poteškoćama u razvoju”.

Predsednik Foruma žena PDP u Prnjavoru Tanja Živković rekla je da će deci, koja će od septembra ostati bez 90 KM dečjeg dodatka, biti uskraćena osnovna sredstva potrebna za normalno funkcionisanje.

– Nekim ljudima je tih 90 KM jedini prihod, ako uzmemo u obzir da se roditelji dece sa poteškoćama u razvoju ne mogu zaposliti jer je ovoj deci potrebna celodnevna briga – napomenula je Živkovićeva, inače majka deteta sa poteškoćama.

Prema njenim rečima, ove probleme treba rešavati sistematski jer je u porastu broj dece sa poteškoćama u razvoju, dok je tačan broj nemoguće utvrditi.

Novosti.rs