Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa igumanom manastira Hilandar arhimandritom Metodijem.

Predsjednik Dodik i iguman Metodije u srdačnom razgovoru locirali su utiske na nedavnu posjetu predsjednika Republike Srpske manastiru Hilandar. Ovom prilikom iguman arhimandrit Metodije pozvao predsjednika u ponovnu posjetu, što je predsjednik prihvatio.

Iguman Metodije istakao je značaj mnogih poduhvata i napora koje čini predsjednik Republike za dobrobit srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Dodik rekao je da je odličan odnos Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve baziran na poštovanju i uvažavanju, ističući da je crkva najznačajniji dio srpskog identiteta i centralno mjesto okupljanja.

Tokom sastanka predsjednik Republike Srpske i iguman manastira Hilandar razgovarali su i o rusko-srpskom pravoslavnom centru, naglasivši važnost izgradnje ovog dugovnog, vjerskog i kulturnog centra.

Na sastanku je razgovarano i o natalitetu u Republici, te je predsjednik Dodik istakao da institucije Republike Srpske značajno rade na donošenju podsticajnih pronatalitetnih mjera, čime se stvaraju uslovi da se poboljša natalitet.

RTRS