Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Španiji nemaju nikakva saznanja o mogućnosti da posmrtni ostaci ustaških zločinaca Ante Pavelića i Vjekoslava Luburića budu vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

– Ambasada BiH u Španiji nije dobila nikakvo službeno obavještenje o tome – saznajemo iz Madrida.

Teško naslijeđe

Španska vlada odlučila je, kako navode tamošnji mediji, da se obračuna s teškim naslijeđem Građanskog rata i diktature generala Fransiska Franka, koja je nakon njega uslijedila, te Zakonom o historijskom sjećanju predviđa da se grobnice svih fašističkih lidera izmjeste ili na manje vidljiva mjesta ili da se njihovi posmrtni ostaci vrate u zemlje u kojima su rođeni.

Pavelić je, naime, rođen u Bradini kod Konjica, u Španiju je došao nakon atentata koji je u proljeće 1957. izvršen na njega u Buenos Airesu u Argentini. Umro je u Madridu dvije godine poslije od posljedica ranjavanja.

Zloglasni Vjekoslav Luburić, rodom iz Humca kod Ljubuškog, našao je sklonište u Španiji odmah nakon Drugog svjetskog rata te je živio pod novim identitetom. Ubijen je 1969. godine.

– Ovdje se samo govori o premještanju Frankovog groba, za drugo nismo čuli – dodaju iz Ambasade BiH u Španiji.

Prema pisanju portala “El Diario”, usvajanje novog zakona zakačilo bi i našu zemlju.

– Namjera Vlade da ekshumira Frankove posmrtne ostatke iz doline Falen ponovo otvara debatu o grobovima nekih od diktatora i vinovnika genocida čiji su spomenici na španskom tlu. Odnosi se to i na bivšeg hrvatskog diktatora nacističkog marionetskog režima u Hrvatskoj Antu Pavelića i njegovog poručnika i direktora logora za istrebljenje na Balkanu Vjekoslava Luburića – navodi “El Diario”.

Portal ističe da je Pavelić pokopan na groblju San Isidro u Madridu “na spektakularnoj porodičnoj sahrani”, a Luburić u Valensiji. Navedeno je i da su obje grobnice jasno označene i predstavljaju mjesto hodočašća ekstremne desnice.

Matijas Alonso (Matias) iz Komisije za vraćanje historijskog sjećanja izjavio je da bi se novim zakonom mogla izvršiti ekshumacija tijela i vratiti u zemlju porijekla.

Pravno nemoguće

Pravni stučnjaci upozoravaju, međutim, da u ovom momentu prijenos tijela dvojice zločinaca u BiH izgleda nemoguć. Prije svega, postavlja se pitanje ko bi u BiH dao dozvolu za to te šta bi prije toga trebalo sve uraditi, jer nije riječ o klasičnoj spovodnici.

O tome bi, u svakom slučaju, bila najprije obaviještena diplomatsko-konzularna mreža, ali za sada takav zahtjev nije upućen.

 

 Bit će potrebne posebne odluke

S obzirom na to da i Luburićev, a i Pavelićev grob nisu u vlasništvu države Španije, bit će potrebne posebne odluke. Luburićev grob je, naime, u vlasništvu grada Valensije, a Pavelićev u vlasništvu familije.

Dakle, za ekshumacije će biti potrebna posebna odluka. U slučaju Luburića, bit će potrebna posebna odluka grada Valensije, dok bi za eventualnu ekshumaciju Pavelića bila potrebna sudska odluka i saglasnost porodice.

Avaz