Australijski model i glumica El Makferson (54), čiji je nadimak “tijelo”, ulaže puno truda i volje u svoj izgled.

U nedavnom intervjuu je rekla da se budi svako jutro u pet, a najprije meditira 30 minuta u krevetu prije nego što ustane.

– Razmislim o svojim planovima za taj dan i provjerim svoje osjećaje, tijelo i um. Potrebni su vam vrijeme i prostor za kontemplaciju u ovom užurbanom svijetu – rekla je Ele.

Jutarnja kafa, navika mnogih ljudi, kod nje ne dolazi u obzir. Ujutro popije čašu tople vode s limunom, a kako bi se razbudila ubaci malo kajenskog bibera u nju. Takođe, model kako bi održao svoju liniju, ne pije alkohol, ne konzumira ugljikohidrate, mlijeko niti meso. Najčešće jede voće i povrće, a poželjno je da je sve sirovo.

U 6.30 doručkuje smuti od sjemenki konoplje, vode i proteinskog praha. Ako ogladni, četiri sata poslije popiće još jedan, ali drugačiji smuti od domaćeg mlijeka od lješnjaka, pola avokada i proteinskog praha s okusom čokolade.

Za ručak jede salatu od kelja, klica, kupusa, avokada, sjemenki bundeve i, po želji, sardina, te sve to prelije maslinovim uljem. Jede ribu, ali piletinu i crveno meso ne.

Predveče, otprilike u 18 sati na rasporedu je večera, a tada najčešće jede tortilje s povrćem, povrtnu picu ili tjesteninu s povrćem. Ukoliko joj se pojavi želja za slatkišima, pojede tamnu čokoladu ili veganski sladoled. Ovakva prehrana joj donosi ogromne prednosti, kaže Ele.

– Koža mi je sjajna, nemam više tamnih mrlja po njoj, bjeloočnice su mi bjelje, a jezik mi je čišći nego prije – rekla je ona. Dodala je da uvijek u svojoj torbici nosi set za mjerenje pH vrijednosti svog tijela putem mokraće jer je sljedbenik dijete koja se temelji na pretpostavci da se hranom može promijeniti pH vrijednost tijela.

– Vjerujem da većinu bolesti uzrokuje kiselost tijela – izjavila je Ele, iako je britansko udruženja za istraživanje raka tu pretpostavku odbacilo jer, kako oni kažu, temelji se na besmislicama.

Osim što pazi na ishranu, model se bavi i brojnim sportovima, poput planinarenja, daskanja, vožnje bicikla, veslanja i surfanja.

– Još jedna stvar koju volim je takmičenje. Ako odem na plivanje, postavim sebi cilj koji moram ispuniti. Tako je zabavnije – rekla je.

Iako bi mnogi željeli izgledati kao ona u tim godinama, ipak su joj pronašli zamjerku. Nakon što je objavila fotografiju kako uživa i odmara pored bazena s predivnim pogledom, mnogi su zapazili njezina stopala i počeli nizati negativne komentare.

– Ružne noge – napisao je jedan pratilac, dok je drugi zamolio da više ne fotografiše svoja stopala.

Iako je bilo kritičara, neki fanovi nisu ni primjetili stopala, a bilo je i onih koji su je branili.

– To puno govori o osobi koja, umjesto da gleda prekrasan krajolik, fokusirase na kritike – glasio je jedan od komentara, dok im je drugi rekao da Ele nije briga što oni kažu, piše azra.ba.