Iako Republika Srpska, kako tvrde stručnjaci, zaostaje popriličan broj godina za Evropskom Unijom kada su u pitanju mjere u cilju sprečavanja vožnje u alkoholisanom stanju, pomaka na bolje ipak ima.

Tako će od oktobra ove godine na više lokacija širom Republike Srpske biti provedena akcija u kojoj će biti kontrolisan apsolutno svaki vozač, a ne kao do sada pojedini vozači „odokativnom“ metodom policijskih službenika.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović ističe da zemlje EU uvode alko-brave za vozače povratnike koji po drugi put budu uhvaćeni da voze pod uticajem alkohola.

– To znači da onaj koji bude po drugi put uhvaćen u vožnji pod dejstvom alkohola o svom trošku kupuje alko-bravu i ugrađuje je u vozilo. Alko-brava, naravno, služi da se vozaču onemogući pokretanje vozila ukoliko je pod dejstvom alkohola – objasnio je Radović.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Milija Radović

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ističe da će od jeseni biti primenjivana metoda koja je u korak sa zemljama EU.

– Od oktobra ove godine počećemo sa mjerenjem broja vozača pod uticajem alkohola u Republici Srpskoj. Mi smo uradili metodologiju merenja indikatora, sredstva su obezbijeđena tako da sada samo još trebamo odrediti tačne lokacije, jer cjelokupna teritorija Srpske mora biti pokrivena – objasnio je Radović.

Praktično to znači da će na tačno naznačenim lokacijama svi vozači koji budu prolazili tom dionicom puta biti, kako navodi Radović, testirani po sistemu lijevka.

– Dakle, sva vozila koja budu prolazila kroz punkt testiraće se kako bi se utvrdilo da li su vozači pod uticajem alkohola. Kada se utvrdi da neki vozač jeste pod uticajem alkohola, onda će se on izdvojiti i utvrdiće se tačna količina alkohola u krvi – objasnio je Radović.

Navodi kako će se na ovakav način utvrditi da li trenutne represivne mjere koje provodi policija u Republici Srpskoj, odnosno kampanje koje provodi Agencija i drugi subjekti daju pozitivne rezultate ili ne.

Ovakan način mjerenja sprovodiće se ubuduće dva puta godišnje.

– Ne trebamo previše govoriti o tome koliko je alkohol opasan i koliko i najmanji procenat može uticati na pažnju vozača – smatra Radović.

EU smanjuje broj nesreća

Nesreće

Prema posljednjim zvaničnim podacima Evropskog savjeta za bezbjednost u saobraćaju, gotovo svaka četvrta saobraćajna nesreća u zemljama EU povezana je sa alkoholom, a u Republici Srpskoj svaka deseta.

Međutim, prema drugim podacima, zemlje EU su u proteklih 10 godina različitim metodama uspjele da smanje broj saobraćajki sa smrtnim posljedicama izazvanih alkoholom za nevjerovatnih 47 odsto.

Najveće pijanice su u Češkoj i Litvaniji, a najtrezniji su Italijani.

U Srpskoj „kolo vodi“ Bijeljina, u kojoj je otkriven vozač sa 3,99 promila, nesavjesni vozač iz Istočnog Sarajeva je „naduvao“ 3,8, a jedan iz Gradiške 3,76 promila alkohola u krvi.

Srpskainfo