Najmanje pet migranata, prethodnih dana uselilo se u stan u Sarajevu u kojem je do rata živio prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić sa porodicom, prenose sarajevski mediji. Kantonalna policija, koja danas o svemu ćuti, jutros je bila na pomenutoj adresi, potvrđeno je RTRS-u. Da li je išta preduzela nije saopšteno, a Savjet ministara BiH, iako je najavljeno, migrantskom krizom danas se ipak nije bavilo.

Sarajevska ulica Sutjeska! Na broju 2 – dva stana porodica Karadžić i Zelen – u prizemlju i u potkrovlju zgrade! U jednom od njih smještaj je “pronašla” grupa migranata! Novinari pišu da su neke od njih, juče u poslijepodnevnim časovima vidjeli kako ulaze u zgradu. Prenose i svjedočenja komšija čiji identitet ne otkrivaju, kako su noć ranije čuli buku iz, do tada neuseljenog stana Karadžića. I razgovor pridošlica sa “lokalcima” koji su im, kako kažu, “stan iznajmili”.

U vrijeme naše posjete stanovi porodice Karadžić–Zelen bili su zaključani. Prijeratne komšije nisu bile raspoložene za snimanje i za razgovor. Tek jedan od njih, posvjedočio nam je da je stan u potkrovlju jutros posjetila kantonalna policija. Vidio je kaže. I detalje prećutkuje.

“Vidio sam jednog policajca, a stan prazan!? Ne znam ja jel prazan!”, priča.

U sarajevskoj kantonalnoj policiji ništa ne kažu, niti su se na telefone javljali oni kojima služba nalaže da javnost blagovremeno informišu – od portparola, preko komesara pa do kantonalnog ministra, niti ove aktivnosti ima u redovnim dnevnim saopštenjima!

Stanovnici iz ulice Sutjeska na “nezvane goste”, mimo kamere, negoduju. Zabrinuti su! Traže od nadležnih da pridošlice smjeste u prihvatne centre. Sreću ih, kažu, po ulicama, hotelima, po pasažima i haustorima, ispod mostova…A nadležne, bar one u Savjetu ministara, migranti danas nisu interesovali. Redovna sedmična informacija skinuta je s dnevnog reda, jer je ministar bezbjednosti, Dragan Mektić, imao preča posla.

Migranti u stanu prvog predsjednika Srpske lekcija je srpskim ministrima u Savjetu ministara i njihovim zaštitnicima, kao i kompletnom Savjetu ministara da nisu dorasli migrantskoj krizi u BiH, niti izazovima koje ona sa sobom nosi, poruka je SNSD-ovog Nikole Špirića.

I nisu migranti slučajno smješteni baš u stan porodice Karadžić, kaže Špirić.

“Migrantskom krizom upravljaju kriminalni krugovi u BiH, a nikako zvanične institucije vlasti i Dragan Mektić za kojeg je Vukota Govedarica rekao da je on spreman dići policijske agencije da se suprotstave ilegalnim migrantima”, dodao je Špirić.

A migrantska kriza u BiH tek će da eskalira, krajem godine, upozorava zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić. Problem se umanjuje i stihijski pokušava da riješi – zakoni se ne primjenjuju dosljedno, a migranti se kreću kuda i kako žele, zbog čega se vlast uglavnom bavi posljedicama, a nikako preventivom, ocjenjuje Krešić.

Zamjenik ministra bezbjednosti, na nadolazeći problem upozoravao je i s proljeća, dok je njegov pretpostavljeni na pres konferencijama tvrdio kako je BiH “spremna” za prijem migranata. A koliko je spremna – odgovori pristižu svakodnevno!

RTRS