Stiglo je vrijeme ambrozije, čija je koncentracija, prema kalendaru peludi, ove godine izuzetno jaka.

Ambrozija je poznata kao najagresivnija alergenska biljka jer tokom cvjetanja oslobađa oko sto miliona zrnaca peludi, koju vjetar može odnijeti 300 kilometara.

Gdje raste?

Zloglasna biljka raste kao korov na napuštenim zemljištima uz obale rijeke i potoka, kraj željezničkih pruga, ali i uz vrtove i na zelenim gradskim površinama.

Vjerovali ili ne, ambrozija ima i ljekovite osobine pa može pomoći kod reumatskih tegoba, vanjskih povreda kože, osipa, crijevnih tegoba i grčeva, ali za one koji su alergični na njezinu pelud, prava je muka.

Pelud ambrozije izaziva kihanje, šmrcanje nosa, svrbež u očima i otežano disanje, a sve to može dovesti do glavobolja, nesanice, osjećaja malalakslosti pa čak i grlobolje.

Ako ste simptome tek počeli primjećivati, a do sada niste imali nikakve alergijske reakcije na pelud, ne dajte se zavarati, alergije se mogu razviti i u odrasloj dobi, kao posljedica užurbanog načina života, promjena u klimi, okolini i prehrani.

Kako se boriti protiv ambrozije?

Svi koje muče alergije trebali bi posjetiti doktora, ali važno je znati da je alergiju potrebno tretirati unaprijed pa ćete se možda ove godine malo namučiti, a tek iduće znati kako unaprijed olakšati sezonu alergija.

Djelotvorne lijekove možete pronaći i u apoteci, bez recepta, a alternativna medicina predlaže crni kim, koprivu, ulje lana, ulje noćurka i list crnog ribiza.

Ono što svako može napraviti je izbjegavanje područja koja bi mogla biti puna ambrozije, zatvaranje prozora i češći boravak u klimatizovanim prostorima, redovno pranje kose i posteljine.

Kad možemo očekivati spas?

Još jedan podatak – peludni kalendar pokazuje da ćemo se s ambrozijom mučiti cijeli august, ali i do kraja septembra.

Video: Kozarski

prijedor24h