Stiv Benon, jedan od najbližih saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa, tvrdi da milijarder DŽordž Soroš američkim novcem pokušava da promijeni izgled Evrope i najavljuje da će u Briselu biti osnovana neprofitna organizacija “Pokret” kao protivteža.

– Soroš širi veoma negativan uticaj po svijetu i uradio je mnogo da našteti Evropi. Cijela stvar sa migrantima, otvorenim granicama je naštetila tim zemljama i dovela do reakcije u Mađarskoj, Austriji i Italiji. Sve su to inicijative koje je pokrenuo Soroš – istakao je Benon za RTRS i ocijenio da je taj američki milijarder “otac sveg zla u SAD i Evropi”.

Benon kaže da u Evropi ne vidi jake opozicione stranke već samo “nevladine organizacije koje finansira Soroš zajedno sa ljevičarskim medijima” i ističe da je “to u stvari opozicija”.

– I mislim da se to mijenja, bilo da je riječ o Mađarskoj ili Italiji. Zbog toga želim da kažem ljudima u Republici Srpskoj da se strpe jer će se mnogo toga promijeniti za Soroša i druge zaista loše ljude – rekao je Benon.

Govoreći o predstojećim izborima za američki Kongres, koji će biti održani 6. novembra, a koji se dešavaju na polovini Trampovog mandata, Benon je rekao da se ovog novembra prvi put glasa za reizbor za Donalda Trampa.

– Soroš američkim novcem pokušava da promijeni izgled Evrope. Mi samo pokušavamo da budemo protivteža tome sa znatno manje sredstva, te da ponudimo sofisticiranost u političkom procesu kako bi se borili s tim. Mislim da ćemo biti vrlo uspješni i da ćemo ponuditi ljudima u Evropi, pojedinačnim državama, bilo da je riječ o Mađarskoj, Njemačkoj ili Italiji, stvarni glas u Evropskom parlamentu – naveo je Benon.

On je rekao da Tramp nije fan DŽordža Soroša, koji se “svojski trudio, pokušavajući da ga porazi i vrlo otvoreno izražava prezir prema njemu”.

Govoreći o interesima američke administracije u Evropi, posebno na Balkanu, Benon je naglasio da ljudi u SAD ne žele da Evropa bude protektorat i da SAD bude vojna sila koja će je štititi, već da Evropa mora da stoji na sopstvenim nogama “u savezu sa njima”.

– Vidjećete da će Balkan, posebno u novom geostrateškom okruženju gdje Kina, Persija i Turska formiraju neku vrstu saveza, postati puno važnije mjesto, barem na svjetskoj sceni. Ovo je montirana igra i globalisti, `stranka Davosa`, menadžersko-naučno-inženjersko-finansijska elita, koji sa `Vol strita`, londonskog sitija i Davosa, međunarodnih finansijskih centara, sa svojim aparatčicima iz Brisela, pokušavaju da kontrolišu nacionalne države i da im oduzmu nadležnosti i suverenitet. Baš kao što je Vašington uradio u SAD, pokušavajući da bude velika centralna vlada i oduzme nadležnosti od pojedinačnih država. Istu stvar vidimo u Evropi – naveo je on.

Benon je naveo i da Klintonovi nikada nisu prihvatili stvarni razlog zbog kojeg su izgubili predsjedničke izbore, a to je zato što su “izgubili kontakt sa radničkom klasom posebno u saveznim državama koje kontrolišu demokrate, poput Mičigena, Viskonsina, Pensilvanije, Ajove i Ohaja”.

– Ono što pokušavaju da urade je da svale krivicu na neku saradnju sa Rusijom i rusko miješanje, što je totalna besmislica – tvrdi on.

Benon smatra i da Hladni rat nije završen, te da je za to bila prilika devedesetih godina prošlog vijeka, kada je pao Berlinski zid.

– Tramp je rekao da krivica leži na obje strane. Očigledno je da su tenzije veće danas nego što mislim da su bile u najgorim danima Hladnog rata. Ali, mislim da on želi da kaže da ne misli da su Rusi posebno dobri momci, ali da moramo da živimo s njima i da pokušamo da postignemo neke sporazume. Liberali u našoj zemlji i progresivci uvijek su željeli da razgovaraju. Dejtonski mirovni sporazum je proistekao iz toga”, kaže Benon.

SRNA/Srpskainfo