Istražni sudija Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor u trajanju do tri mjeseca bivšem upravniku logora u Hrasnici Huseinu Mujanoviću, osumnjičenom za ratne zločine nad srpskim civilima, zbog opasnosti od bjekstva.

Sudija je naveo da, prema Sporazumu o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između ministarstava pravde BiH i Srbije, organi pravosuđa BiH mogu tražiti Mujanovićevo izručenje i tokom istražnog postupka.

Savjetnik u Ambasadi BiH u Beogradu Miroslav Kojić rekao je Srni da su razlozi za određivanje pritvora to što postoji opasnost od bjekstva, jer Mujanović nije državljanin Srbije, nego Crne Gore i BiH.

Kojić je dodao da je istražni sudija odredio pritvor i istragu, jer postoji osnovana sumnja da je Mujanović izvršio krivično djelo ratnog zločina protiv civila, na osnovu dokaza izvedenih iz jedne službene zabilješke, kao i tri zapisnika o saslušanju svjedoka iz 1994. i 1996. godine, te fotokopije odluke o razrješenju Mujanovića kao upravnika zatvora iz 1992. godine.

Sudija je odlučio na osnovu svih tih materijalnih dokaza koji su bili u spisu, dok je Mujanović odbio branioca po službenoj dužnosti i angažovao svog advokata.

Kojić je rekao da je porodica posjetila Mujanovića i odobreno im je maksimalno, kako može po zakonu, da ga obilaze tri puta mjesečno.

Svakih 30 dana sud će razmatrati razloge za dalji produžetak ili ukidanje pritvora.

Mujanović se nalazi u istražnom zatvoru u Beogradu.

SRNA/Srpskainfo