Žagubica je danas poplavljena zbog velike količine kiše koja je noćas pala u Braničevskom okrugu, te su na društvenim mrežama osvanuli snimci potopljenih automobila i ulica koje su se pretvorile u reke. Poplavljene su neke ulice i u Vranju, a nevreme je zahvatilo i Bor.

– Tokom nekoliko sati u Žagubici je palo 132 litra kiše, što je upola više od prosečnih vrednosti za ceo mesec – potvrđuje meteorolog Đorđe Đurić.

Prema navodima sa društvenih mreža izlila se reka Tisnica, a uzrok je velika količina padavina koja je pogodila ovaj region tokom noći.

– Merna stanica na Crnom vrhu zabeležila je 132 litara kiše, odnosno toliko je palo tokom kratkog vremenskg perioda, za svega pet, šet sati. Najviše kiše palo je između 3 i 6 ujutru – rekli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

– Tokom celog jutra je u Žagubici lilo kao iz kabla, srećna okolonost je da je oko podneva potpuno prestala da pada kiša i da u narednim danima neće biti ovakvih padavina – kaže Đurić.

Evakuacija i vanredno stanje

Proglašena je vanredna situacija u opštini Žagubica i još sedam naselja na koje se voda proširila. Ekipe hitne pomoći i vatrogasno spasilačkih jedinica su na terenu. Prema pisanju lokalnih medija, poplavljena su domaćinstva, a bujica je jutros nosila automobile.

– Reka Tisnice izlila se oko 9.00 časova, tako da je voda ušla u podrume i poplavila domaćinstva, a izvršena je i evakuacija ugroženih – rečeno je Srni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Velike probleme na području ove opštine izazvala je i voda koja se sliva sa okolnih brda i planina.

Na područje Žagubice, gde je bilo angažovano 16 pripadnika vatrogasno-spasiličkih jedinica sa šest vozila i dva čamca, a upućene su i dodatne snage sa područja Bora i Zaječara, uključujući i specijalni tim za spasavanje na vodi.

Na snazi je žuti meteo alarm u celoj zemlji, međutim, Đurić kaže da će se vreme u Srbiji stabilizovati sutra, a da će u subotu biti sunčano.

Poređenja radi, prosečna količina padavina za avgust mesec jeste 50 do 90 milimetara, odnosno litara kiše u nižim predelima, a na planinama od 80 do 100 milimetara. A tokom nekoliko sati, protekle noći na Crnom vrhu zabeleženo je 132 litara.

Prethodni apsolutni maksimum za Bor i merenja na Crnom vrhu bio je 2014. godine, kada su padavine obuhvatile ceo Balkan i prouzrokovale poplave u Obrenovcu, a tada je na Crnom vrhu izmereno 100,7 litara kiše po kvadratnom metru.

Crni vrh nalazi se između Žagubice i Bora, a kako kažu iz RHMZ-a, i u stanovnici Bora nalaze se u sličnoj situaciji kao i žitelji Žagubice.

Vranje

Nevreme je pogodilo i Vranje. Na društvenim mrežama objavljene su fotografije poplavljenih ulica, a meštani iz tog dela Srbije očekuju pomoć.

Kako je objavljeno Fejsbuk stranici Vranjanskog onlajn magazina, za 16 sati zakazana je sednica Štaba za vanredne situacije.

Lokalni OK radio objavio je da se nakon višednevnih padavina danas u popodnevnim časovima izlila Vranjska reka u gornjem delu grada, gde se nalazi dosta kuća. Domaćinstva koja se nalaze tik uz reku su ugrožena.

Voda prodire u podrume i suterene i stvara materijalnu štetu koja se tek procenjuje. Voda preti da poplavi područje oko čuvenog Belog mosta, a poplava je srušila i ogradu oko dvorišta kuće u Zlatiborskoj ulici.

Na licu mesta su ekipe “Vodovoda” koji uključuju pumpe, ali je problem što je deo mehanizacije u Poljanici koja je proteklih dana pretrpela veliku štetu od nevremena. Nadležni tvrde da je situacija za sada pod kontrolom, te da nema potrebe za evakuacijom.

Bor

Nevreme je sinoć zahvatilo i Bor i izazvalo velike probleme u rudniku Veliki Krivelj.

Rad na najnižim etažama tog površinskog kopa bio je privremeno zaustavljen zbog bujičnih potoka koji su velikom brzinom potopili elektromrežu, pa su rudarske mašine i pumpe u nekoliko navrata na kratko ostajale bez struje.

Vodosabirnik je, na sreću, prihvatio svu količinu vode, struja je dobijena, očišćeni su rudnički putevi, puštene pumpe i stabilizovan rad u jutarnjim časovima, kaže upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.

I iz RHMZ-a najavljuju i da će narednih dana padavine biti sve ređe u Braničevskom okrugu.

Upozorenje

Đorđe Đurić kaže i da će u Kolubarskom okrugu danas biti više padavina, te da bi stanovništvo trebalo da bude oprezno.

– Jaki pljuskovi sa grmljavinom pogodiće okolinu Valjeva, Lazarevca, kao i južni obod Beograda. Neće biti velikih poplava, ali postoji mogućnost da će se zapušiti odvodni kanali i da neće moći da prime svu kišnicu koja padne – rekao je Đurić.

Blic.rs