Antifašistička udruženja i organizacije koje okupljaju borce i poštovaoce Narodnooslobodilačkog rata ni po koju cijenu neće dozvoliti da se posmrtni ostaci ustaških zlikovaca Ante Pavelića i Vjekoslava – Maksa Luburića sahrane u BiH.

Najava španskih vlasti da će uskoro usvojiti zakon kojim se sprečava odavanje počasti fašistima koji su sahranjeni u toj zemlji pokrenula je spekulacije da bi posmrtni ostaci Pavelića i Luburića uskoro mogli da budu ekshumirani i prebačeni u državu u kojoj su rođeni, odnosno u BiH. Sama mogućnost da bi ostaci dvojice najozloglašenijih zločinaca iz Drugog svjetskog rata na ovim prostorima mogli biti prebačeni u BiH izazvala je žestoko protivljenje organizacija i udruženja koja baštine antifašističke tradicije.

– Ostacima ustaških krvoloka nije mjesto bilo gdje na zemaljskoj kugli, a kamoli na prostorima gdje su toliko zla nanijeli nevinom narodu. Oko takvih stvari nema kompromisa. Zar treba da pravimo svetilištva za poklonike njihove bolesne ideologije i mjesta gdje će se okupljati njihovi sljedbenici – kaže za Srpskainfo predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić.

Prema navodima španskih medija, ukoliko ljevičarska vlada u toj zemlji ispuni obećanje i krene u obračun sa fašističkim nasljeđem, gotovo je izvjesno da će ostaci Pavelića i Luburića biti ekshumirani iz grobalja u Madridu i Valensiji, gdje su dvojica zlikovaca sahranjeni sredinom prošlog vijeka, a zatim prebačeni na neko manje upadljivo mjesto ili vraćeni u zemlju u kojoj su rođeni.

Foto Arhivska fotografija

Pavelić sa Musolinijem

Naime, osnivač i poglavnik tzv. NDH Ante Pavelić rođen je u Bradini kod Konjica, dok je zapovjednik ustaških logora smrti Vjekoslav – Maks Luburić rođen u selu Humac kod Ljubuškog.

Nakon sloma monstruozne ustaške države Pavelić je pobjegao u Argentinu, gdje je na njega 1957. izvršen atentat. Teško ranjen uspijeva da pobjegne u Španiju, gdje dvije godine kasnije umire i biva sahranjen u Madridu. Luburić se poslije sloma ustaške države takođe krio u Španiji, a 1969. u Valensiji ga je likvidirao agent jugoslovenskih službi bezbjednosti Ilija Stanić.

Jedan od čelnika SUBNOR u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Edin Zagorčić za naš portal kaže da bilo kojem normalnom čovjeku u tom kantonu, bez obzira na vjeru i naciju, ne može da bude svejedno ukoliko iz Španije zaista stignu posmrtni ostaci njihovih neslavnih zemljaka.

– SUBNOR će se žestoko protiviti čak i bilo kakvoj naznaci da bi ustaški zlikovci mogli dobiti grobno mjesto u našoj zemlji. Svjesni smo da danas postoje mnogi koji bi voljeli da se ostaci njihovih ideoloških uzora vrate u BiH, ali mi preko toga sasvim sigurno ne bi prešli – kaže Zagorčić.

Povodom najava da bi zloglasni ustaški dvojac uskoro mogao da bude sahranjen u BiH nadležne iz Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade BiH u Španiji kontaktirali su i pojedini mediji iz Sarajeva. Kako prenose, diplomatsko predstavništvo BiH u Madridu od španskih vlasti još nije dobilo bilo kakvo službeno obavještenje o tome da bi posmrtni ostaci Pavelića i Luburića mogli da budu prebačeni u BiH.

Foto Arhivska fotografija

Maks Luburić

Mjesta hodočašća

Prema pisanju španskih medija, jedan od razloga zbog kojih tamošnje vlasti namjeravaju da se riješe Pavelića i Luburića jeste i to što su njihovi grobovi postali mjesta hodočašća za brojne ultradesničare iz cijelog svijeta.

Veliki skandal svojevremeno je izazvalo objavljivanje fotografije bivšeg hrvatskog fudbalera Davora Šukera pored Pavelićevog groba, a tamo su prethodnih godina viđeni i drugi poznati ljudi iz susjedstva, poput aktuelnog hrvatskog ministra zdravlja Milana Kujundžića.

Srpskainfo