Srbi su đikani, vlasi, imaju primitivan mentalitet, njihova djeca se vaspitavaju u genocidnom duhu, Republika Srpska je genocidna tvorevina, njeno rukovodstvo je nacistički Vermaht, a Bošnjaci treba da budu spremni za rat.

To su samo neke od najotrovnijih izjava koje smo u posljednjih nekoliko mjeseci i godina čuli od pojedinaca iz političke i intelektulane elite u Bošnjaka, poput Senadina Lavića, Dževada Jahića, Atifa Dudakovića, Emira Suljagića, Sefera Haliliovića, sve do Bakira Izetbegovića i reisa Huseina Kavazovića.

Niko od njih nije odgovarao za svoje riječi, baš kao ni „komentatori“ koji siju nacionalnu mržnju na društvenim mrežama i ispod tekstova na portalima, iako je u krivičnim zakonima na svim nivoima za govor mržnje zaprijećena kazna do tri godine zatvora.

Govornika mržnje ima na svim stranama u BiH, ali je po broju primjera njihov epicentar u Sarajevu.

Foto screenshot YouTube

Senadin Lavić

– Tu se prepliću govor mržnje i kleveta, koja od 2003. nije više krivično djelo. Govor mržnje jeste krivično djelo, ali je to veoma ograničeno; ne znam da li je u sudovima u RS bio ijedan proces u vezi sa tim. Očito da nikome ne pada na pamet da to pokrene. Mislim da treba raditi na tome da se afirmiše odgovornost, da policija i tužilaštva procese pokreću po službenoj dužnosti, ako ne samo po prijavi – kaže za Srpskainfo advokat Darko Kremenović.

Direktorka programa Savjeta za štampu BiH Ljiljana Zurovac smatra da je problem što u BiH policija ni tužilaštva ne shvataju ozbiljno probleme govora mržnje.

– Čak i kada policija proslijedi tužilaštvu sve što treba, ne vidimo rezultate zato što nekome nije u cilju da se govor mržnje i huškačka retorika zaustave. Valjda zato što se na taj način skreće pažnja sa nekih bitnih problema o kojima se ne želi da javnost raspravlja, kao što su korupcija i politička manipulacija – kaže Zurovac.

Upozorava da je još od kraja prošle godine u BiH huškačka retorika podignuta na viši nivo, na svim stranama – od javnog diskursa, medija, ali i komentara koje nalazimo na portalima, koje pišu građani.

– Postoje grupe koje su plaćene da zakuvavaju, dižu tenzije. Imamo jako lošu situaciju u kojoj građani moraju shvatiti da je njihovim nereagovanjem na takvu retoriku direktno ugrožena njihova individualna i kolektivna sloboda – zaključuje Ljiljana Zurovac.

Poslanik SDP u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović pozvao je Tužilaštvo BiH da spriječi govor mržnje u BiH „prije nego što padne mrtva glava“.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ako počnemo iz zakona birati ono što nam se sviđa, a ignorisati ono što nam se ne dopada, nećemo daleko dogurati. Zabrinjava da policija i tužilaštva ignorišu ovo kivično djelo, posebno jer se radi o djelu koje može da ima katastrofalne posljedice – kaže Magazinović za  Srpskainfo.

Njemu je još 2015. iz Ministarstva pravde BiH odgovoreno da nijedan krivični zakon u BiH nema propisano krivično djelo počinjeno iz mržnje putem interneta, ali da ne postoji prepreka da se mržnja izražena putem interneta podvede pod neko od već propisanih krivičnih djela.

Da je moguća brza i efikasna reakcija pravosuđa pokazuje slučaj iz decembra 2016. kada je presudom Opštinskog suda u Visokom Elvin Kriještorac osuđen na godinu dana zatvora zbog prijetnji, ugrožavanja bezbjednosti i govora mržnje prema blogerki Irmi Antoniji Plavčić.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD u PS BiH i jedan od najumjerenijih političara u javnom nastupu, smatra da sudsko kažnjavanje sijača mržnje treba da bude samo jedan dio opšteg ambijenta u kome će se oni kažnjavati. Prodanović smatra da su etničko-moralni principi svakog u BiH ključ za borbu protiv te pojave. On je mišljenja da huškačko djelovanje samo privremeno jača radikalne političke snage, a li da dugoročno gubimo svi.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lazar Prodanović

– To sam rekao i u PS BiH gdje je opet bilo izraza poput „Er Es“, „manji bh. entitet“ i slično, što je blaža forma ponižavanja. Smatram da moramo svi da smanjimo intenzitet eksremističkih stavova jer negativne emocije nisu saveznik politike, partija, entiteta, a najmanje su saveznik BiH. Nisam pristalica govora mržnje u bilo kojoj formi, ali ni stalnog ćutanja na negativne prozivke. Treba samo naći adekvatan odgovor. Smatram da u Srpskoj treba imati argumentovano, demokratsko i političko oružje u rukama koje bi bilo odgovor političkom Sarajevu – zaključuje Prodanović.

Sabrana djela otrovnih izjava

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik BZK “Preporod” Senadin Lavić, juli 2018:

  • Taj primitivni mentalitet živi do danas i njeguje se kroz sistem obrazovanja i ideologiju srpstva.
  • Ono što se naziva entitet RS, ustvari, djelo je genocida, a civilizovani svijet nikada neće priznati djelo genocida kao samostalnu državu.
  • Velikosrbijanski projekt je jedinstven u modernoj Evropi. On je bolestan koliko i Hitlerov nacizam. To je najveći projekt zla u Evropi poslije Drugog svjetskog rata koji podrazumijeva uništenje Bosne kao kulturne, političke, istorijske i narodne forme.

Poglavar Islamske zajednice Husein ef. Kavazović, maj 2016:

  • Vlah ne smije da vlada Srebrenicom.

Bosanski rječnik autora Dževada Jahića:

  • Đikan je seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik.

Bivši vođa organizacije “Prvi mart” Emir Suljagić, 2013:

  • Vlada RS i sve institucije Srpske prema nesrbima ponašaju se kako se Vermaht ponašao od 1941. do 1945. Taj dio zemlje je okupiran. Imamo puno pravo da radimo na tome da oslobodimo taj dio teritorije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, 2012:

  • Nikada se ne smije izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata.

Lider Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, septembar 2015:

  • Upravo u ime žrtava genocida, Republika Srpska će nestati, i tu više nema nikakve dileme.

Bivši predsjednik FBiH Živko Budimir 2014:

  • Republika Srpska je genocidna tvorevina.

Bivši bošnjački general Atif Dudaković, januar 2017:

  • Svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti alfa uniformu, čizme, vreću za spavanje, ranac i kraj priče.

Bivši bošnjački general Sefer Halilović, septembar 2016:

  • RS će nestati ako izađe na referendum. Nakon referenduma, Dejtonski ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam bog pomogne svima. Republika Srpska se u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Srpskainfo