Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan podnio je Županijskom sudu u Splitu molbu za uslovni otpust sa izdržavanja kazne zatvora od 13 i po godina, pošto je u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu, proveo više od 12 godina, izjavio je danas beogradski advokat Dragan Palibrk.

Palibrk je naveo da je prošle sedmice posjetio Vasiljkovića u pritvoru i da mu je tom prilikom rekao da je molbu za uslovni otpust sudu podnio putem svojih hrvatskih advokata.

Vasiljković očekuje da se o njegovoj molbi odluči do početka septembra, rekao je Palibrk za Tanjug, dodavši da će o uslovnom otpustu odlučivati vanpretresno vijeće Županijskog suda.

Pravila uslovnog otpusta kažu da okrivljeni ima pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu, nakon što u zatvoru izdrži dvije trećine kazne.

O ispunjenosti drugih zakonskih uslova, koji se tiču vladanja okrivljenog, odlučuje sud.

Vasiljković je 19. januara 2006. godine prema potjernici Hrvatske uhapšen u Australiji, koja ga je Hrvatskoj izručila 2015. godine.

Prvostepenom presudom bio je osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je u julu Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu za godinu i po dana.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. godine u Bruškoj kraj Benkovca.

RTRS