Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić izjavio je danas Srni da penzije u Srpskoj ne kasne, da su prioritet u isplati i da nema nikakvih neizvjesnosti, jer se iz naplate doprinosa, koji iz mjeseca u mjesec rastu, obezbjeđuje više od 80 odsto potrebnih sredstava.

Reagujući na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je svaki mjesec neizvjesnost hoće li biti dovoljno novca da se isplate penzije i da već 11. u mjesecu na žiro računu penzionog Fonda nema ništa, Milić je rekao da je nevjerovatno da Ivanić nije informisan da je Fond PIO prešao na trezorski princip poslovanja i da je ugasio sve račune.

“Prosto nevjerovatno zvuči da Ivanić ni nakon dvije i po godine nije obaviješten da je Fond od 1. januara 2016. godine prešao na trezorski princip poslovanja, te da su sa 31. decembrom 2015. godine ugašeni svi računi Fonda i da je isplata penzija i svih drugih obaveza prešla na trezor Republike Srpske”, rekao je Milić Srni.

On je naglasio da penzije u Srpskoj ne samo da ne kasne nego je čest slučaj da isplata penzija počinjev i prije 10. u mjesecu.

“Znaju to veoma dobro penzioneri kojima je u proteklih pet godina ova vlada ne samo povećala ove penzije za nepunih 20 odsto, nego i obezbijedila prioritet i redovnost u isplati”, rekao je Milić.

On je dodao naveo i da nema nikakvih neizvjesnosti, niti će ih biti jer se iz naplate doprinosa, koji iz mjeseca u mjesec rastu, obezbjeđuje više od 80 odsto sredstava potrebnih za isplatu penzija, što je gotovo najviše na prostoru bivše Jugoslavije.

Milić je naveo da budžet Hrvatske, na primjer, obezbjeđuje 47 odsto nedostajućih sredstava, Makedonije 30 odsto, Srbije 33 odsto, a Slovenije i Crne Gore 25 odsto ili jednu četvrtinu od ukupno potrebnih sredstava za isplatu penzije.

“Želim i da podsjetim i građane Republike Srpske i Ivanića da je on jedini premijer koji je u periodu svog mandata penzije upolovio za sve korisnike prava, te da se iz mjeseca u mjesec nije znalo ni kada će početi, ni da li će ih biti ni po kom koeficijentu će biti isplata penzija”, naveo je Milić.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Bijeljini da je potrebna reforma penzionog sistema. “Nama je 11. u mjesecu na žiro računu penzionog Fonda stanje nula. I na kojem nema ništa. Svaki mjesec u suštini je neizvjesnost hoće li biti dovoljno novca da se isplate penzije. Tim pitanjem se treba pozabaviti”, tvrdi Ivanić.

Izvor: Srna