Na privredno-turističkoj manifestaciji “Dani šljive 2018”, koja je otvorena danas na malom gradskom trgu u Prijedoru, dvadesetak voćara ponudiće sugrađanima ovogodišnji rod šljive.
Predsjednik Udruženja voćara Prijedora Mladen Marjanović rekao je da je ovogodišnji rod šljive bio dobar sve do julske nepogode – grada, koji ga je skoro uništio, pa je sajam proširen ponudama drugog voća.

On je dodao da je za voćare, uz ponude trgovcima i otkupljivačima, veoma važan plasman voća sugrađanima.

Izlagače je posjetio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao da je ovo područje poznato po dobroj šljivi i raznim proizvodima od šljive.

“Već godinama se događaju razne prirodne nepogode u periodu sazrijevanja šljive, pa je i ove godine područje Potkozarja zahvatilo nevrijeme, grad je napravio veliku štetu u voćarstvu, kao i na objektima gdje poljoprivrednici žive”, rekao je Đaković.

Đaković je podsjetio da je Vlada Republike Srpske obećala dva miliona KM za sanaciju štete na građevinskim objektima i izrazio nadu da će u dogledno vrijeme, nakon popisa štete u poljoprivredi, biti određena i visina sredstava za pomoć tom sektoru.

On je dodao da je manifestacija “Dani šljive” i ove godine organizovana da bi proizvođači ponudili svoje proizvode i time na najefikasniji način uvezali ponudu i potražnju.

Cijena kilograma šljiva na ovom sajmu je jedna KM, koliko košta i kilogram krušaka i jabuka, a posjetioci manifestacije moći će da kupe kvalitetne voćne rakije i likere, te plodove i sokove aronije, maline i kupine.

Na području Prijedora ima oko 40 hektara zasada šljive koje, kada je godina rodna, daju od 25 do 30 tona šljive po hektaru.

Sajam šljive, koji organizuje Udruženja voćara Prijedora, biće otvoren do 10. avgusta.