Jedinstvena sportska manifestacija “Blanik kup Prijedor 2018” biće održana 26. avgusta na Aerodromu Urije u Prijedoru, potvrdio je danas na sjednici Organizacioni odbor.

Riječ o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Direktor Kupa Milan Marković rekao je da se, kao i ranijih godina, očekuje učešće tridesetak pilota jedriličara iz Australije, Poljske, Austrije, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

– Zvanični program i letenje jedriličara traje od 11 do 17 časova, nakon čega će prvi put u Prijedoru biti organizovano letenje balona i u večernjim časovima muzički program i nastup nekoliko muzičkih grupa – naveo je Marković.

Predsjednik Organizacionog odbora kupa Milenko Đaković rekao je da su na sastanku evidentirana sva organizaciona i bezbjednosna pitanja i uslovi koje treba ispuniti da bi sve bilo spremno za početak “Blanik kupa”.

– Akcenat smo stavili na bezbjednost takmičara, a onda i svih učesnika ovog događaja – istakao je Đaković.

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je ovo 13. “Blanik kup” koji promoviše, ne samo grad Prijedor, nego i prijedorsku regiju.

– Sigurno je da će ove godine, osim takmičarskog dijela, mlade ljude privući i koncerti. Nadam se da će svi ljubitelji sporta i zabave iz Prijedora i okolnih gradova doći na aerodrom i prisustvovati ovom jedinstvenom događaju –  izjavio je Jaćimović novinarima.

Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji grad Prijedor, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, te Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

SRNA/Srpskainfo