Plan predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će, ukoliko lažna država Kosovo dobije stolicu u UN, i Republika Srpska zatražiti isto, nije nerealan, ocijenili su analitičari.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da je među najbližim saradnicima američkog predsjednika Donalda Trampa sve više onih koji misle da je sadašnja situacija u regionu, prije svega u BiH, neodrživa i da je potreban novi dogovor.

“Međunarodni poredak se mijenja i Tramp ulazi u sve otvoreniji sukob sa EU, a nudi novo partnerstvo Rusiji i Kini. Tu se otvara novi manevarski prostor za Srbiju i Srpsku”, rekao je Kesić za “Večernje novosti”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da posljednji Dodikov potez nije politički avanturizam i da je sada pogodan trenutak da na dnevni red Srbi postave ove svoje aspiracije

“Dodik, kao iskusan političar, pokeraški nastupa, čas zategne, čas popusti, držeći naše aspiracije visoko u fokusu”, ocijenio je Anđelković.

On je napomenuo da su naredne godine izbori za Evropski parlament i da je moguće da će većinu dobiti desne političke snage koje su naklonjenije Srbima.

“Takođe, Trampova administracija možda nije ni uz nas, ali je blagonaklonija”, dodao je Anđelković.

Profesor međunarodnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Bojan Milisavljević rekao je za “Večernje novosti” da postupanje Republike Srpske nije bez šanse.

“Strogo formalno i prema slovu Povelje UN, Srpska nema pravo na jednu takvu aktivnost. Međutim, nove okolnosti u međunarodnom pravu i međunarodnoj zajednici daju mesta i drugačijem tumačenju”, naveo je Milisavljević.

RTRS