Kolumnista radikalnih bošnjačkih portala i samozvani književni kritičar Sead Zubanović tvrdi je da jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih pjesnika Skender Kulenović bio žestoki pobornik tzv. bosanskog jezika.

Zubanovićevo “epohalno otkriće”, koje su objavili pojedini sarajevski mediji, zasniva se na do sada neviđenim dokazima o tome kako je slavni pjesnik, navodno, bio prvi zastupnik prava na postojanje “bosanskog” jezika u socijalističkoj Jugoslaviji.

Osim fantastičnih teorija zavjere koje je navedeni bošnjački kolumnista iznio u tekstu pod naslovom “Skender Kulenović na braniku Bosne i bosanskog jezika”, a koje se uglavnom zasnivaju na prepričavanju potpuno nepoznatih anegdota iz Kulenovićevog privatnog života, kontroverzni Zubanović se u svojoj analizi pjesnikovog života i djela služio i najcrnjim govorom mržnje prema Srbima.

Navodeći, između ostalog, da je Kulenovićevo remek-djelo “Stojanka majka Knežopoljka”, koje je pokojni pisac posvetio stravičnom stradanju Srba sa Kozare od ustaške ruke, u školama bivše SFRJ izazivalo “averziju kod učenika nesrpske nacionalnosti”, Zubanović je slavnog pjesnika prekorio da je u neznanju prikrivao “četnički genocid nad muslimanima”.

– Zbog te činjenice su Bošnjaci sve više odbacivali Kulenovića. Međutim, njegov slobodarski duh mu nije dozvoljavao mirenje sa političkim uređenjem države koja je sve više postajala velika Srbija – zaključuje Zubanović.

Iako je pokojni Kulenović, isto kao i Meša Selimović, svoja djela smatrao dijelom srpske književnosti, bio član Srpske akademije nauka i umjetnosti, živio u Beogradu i svom sinu dao ime Vuk, Zubanović na kraju svoje šovinističke pseudokritičarske tirade kao krunski dokaz Kulenovićeve pripadnosti bosanskoj književnosti navodi trač o tome kako se pjesnik, navodno, pred smrt pokajao zbog toga što je oženio Srpkinju!?

– Dugo se šaputalo u književnim krugovima Sarajeva o jednom od njegovih savjeta, koje je u Gradačcu dao pjesnikinjama Meliki Salihbeg Bosnavi i Biseri Alikadić. Molio ih je da ne ponove grešku koju je on napravio i da se udaju samo za pripadnike svoje vjere i svog naroda – “otkriva” Zubanović.

Poznati srpski lingvista Miloš Kovačević za Srpskainfo kaže da prvi put čuje za teoriju prema kojoj se jedan od najvećih srpskih pjesnika Skender Kulenović borio za “bosanski” jezik.

Foto: RAS Srbija

– Kulenovićevo djelo vrlo dobro poznajem i ne postoji nijedan, pa čak ni najmanji dokaz da se on osjećao na drugi način osim kao srpski pisac i član srpskih književnih krugova – kaže Kovačević.

Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja kaže da nije iznenađen stalnim pokušajima bošnjačke kvaziintelektualne elite da prisvajanjem tuđe književnosti i pisaca stvore navodni kontinuitet književnosti na tzv. bosanskom jeziku.

– Čitavo djelo Skendera Kulenovića predstavlja veliki spomenik srpskom jeziku. On je čitavim svojim djelom, a naročito čuvenom poemom “Stojanka majka Knežopoljka” progovorio iz dubine srpskog nacionalnog bića. Dovoditi u pitanje njegov status u srpskoj književnosti, kulturi i njegov više nego blizak odnos sa srpskim nacionalnim identitetom je potpuno besmisleno. To je najvulgarniji pokušaj prekrajanja nečeg što zovemo naučnom istinom – kaže Pevulja.

Šampion bisera

Pored niza besmislica koje je iznio o Skenderu Kulenoviću, Sead Zubanović prije nekoliko godina proslavio se u javnosti još jednim nevjerovatnim biserom.

U tekstu kojeg su tada takođe objavili brojni bošnjački mediji, Zubanović je tvrdio da najčuvenija djela Meše Selimovića, “Tvrđava” i “Derviš i smrt”, nije napisao autor, već ni više ni manje nego – Ivo Andrić!? Kompletna književna javnost u Srpskoj s podsmjehom i nevjericom i tada je odbacila Zubanovićeva “otkrića”.

Srpskainfo